Marija Gabriel dobila mandat za sestavo bolgarske vlade

Svet 15. Maj 202317:34 > 20:34 0 komentarjev
Marija Gabriel
PROFIMEDIA

Bolgarski predsednik Rumen Radev je Mariji Gabriel, ki je pred tem odstopila kot evropska komisarka, zaupal mandat za sestavo vlade. "Naredila bom vse, kar je v moji moči, da Bolgarija dobi redno, stabilno in učinkovito vlado," je dejala Gabriel iz vrst konservativne stranke GERB, poročajo tuje tiskovne agencije.

Marija Gabriel, ki ima zdaj sedem dni časa, da si v parlamentu zagotovi podporo, je pri tem izrazila upanje, da bodo v državi uspeli preseči dolgotrajni politični zastoj. V Bolgariji so 2. aprila potekale že pete parlamentarne volitve v zadnjih dveh letih, potem ko se politične stranke niso uspele dogovoriti o sestavi vlade. Z izjemo kratkega obdobja vladavine liberalcev so Bolgariji od takrat vladale tehnične vlade, ki jih je imenoval predsednik države.

Da bodo zdaj že nekdanjo evropsko komisarko predlagali za mandatarko, je nekdanji bolgarski premier Bojko Borisov iz vrst konservativne stranke GERB napovedal sredi preteklega tedna. Nekdanji premier, ki se je moral spomladi 2020 po desetletju vladavine, zaznamovane s korupcijo, posloviti s položaja, se je sedaj znova vrnil na politično prizorišče. Obljubil je, da se bo “za vsako ceno” izognil šestim parlamentarnim volitvam v državi.

Gabriel je bila komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade v Evropski komisiji Ursule von der Leyen od leta 2019. Pred tem je leta 2017 prevzela resor za digitalno gospodarstvo in družbo od Güntherja Oettingerja v komisiji Jean-Clauda Junckerja. Nemec je namreč po odhodu Bolgarke Kristaline Georgieve na čelo Svetovne banke postal komisar za proračun in človeške vire.

Med letoma 2009 in 2017 je bila Gabriel, sicer članica GERB, poslanka Evropskega parlamenta, kjer je zastopala barve Evropske ljudske stranke (EPP).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!