Evropska komisija naklonjena prepovedi kletk za rejne živeli

Svet 30. Jun 202116:30 0 komentarjev
Rejna kokoš
PROFIMEDIA

Evropska komisija bo pripravila zakonodajni predlog, ki bo prepovedal uporabo kletk za številne rejne živali in bo predvidoma sprejet do konca leta 2023.

Evropska komisija (EK) je danes sprejela odločitev, da se bo pozitivno odzvala na evropsko državljansko pobudo “Končajmo dobo kletk”, so sporočili in dodali, da pripravljajo zakonodajni predlog, ki bo prepovedal uporabo kletk za številne rejne živali in bo predvidoma sprejet do konca leta 2023.

Predstavljena državljanska pobuda je šesta uspešna pobuda, ki jo je podprlo več kot milijon državljanov Evropske unije. Odraža zahtevo po prehodu na bolj etične in trajnostne sisteme kmetovanja, vključno z revizijo obstoječih pravil EU o dobrobiti živali. Odziv na to družbeno zahtevo je pomembna prednostna naloga EK glede njene zaveza iz strategije “od vil do vilic” in evropskega zelenega dogovora, so še sporočili iz EK.

Pojasnili so, da bo predlog EK zajemal zlasti živali, ki jih zakonodaja že vključuje (kokoši nesnice, svinje in teleta), ter druge živali, navedene v evropski državljanski pobudi (kunce, jarkice, plemenske kokoši nesnice, plemenske brojlerje, prepelice, race in gosi). V zvezi s temi je EK že zaprosila Evropsko agencijo za varnost hrane, naj dopolni obstoječe znanstvene dokaze, da bi se določili pogoji, potrebni za prepoved kletk.

Podporni ukrepi

EK se je v okviru strategije “od vil do vilic” že zavezala, da bo predlagala revizijo zakonodaje o dobrobiti živali, tudi o prevozu in reji, v zvezi s katero trenutno poteka preverjanje primernosti, ki naj bi bilo zaključeno do poletja 2022. Kot so še sporočili, si bo EK hkrati s pripravo zakonodaje prizadevala za posebne podporne ukrepe na ključnih povezanih področjih politike, kot so trgovina ter raziskave in inovacije, da bi olajšala uravnotežen in ekonomsko vzdržen prehod na kmetovanje brez kletk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!