Evropska komisija Orbanu 10 milijard. Bo zdaj dovolil vstop Ukrajine v EU?

Svet 13. Dec 202318:59 4 komentarji
Volodimir Zelenski in Viktor Orban sta si izmenjala nekaj ostrih besed
Volodimir Zelenski in Viktor Orban. (Foto: Matias Baglietto/REUTERS)

Čeprav je Evropska komisija Budimpešti odmrznila okoli 10 milijard evrov sredstev, madžarski premier Viktor Orban ne namerava omehčati nasprotovanja začetku pristopnih pogajanj Evropske unije z Ukrajino. Madžarska bi bila po besedah njegovega političnega svetovalca Balazsa Orbana pripravljena umakniti veto v primeru, da bi v Bruslju odmrznili vseh 30 milijard evrov sredstev, namenjenih Madžarski. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ob tem Orbana sprašuje za en razlog, zakaj bi nasprotoval širitvi Unije. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel napoveduje nadaljnja posvetovanja z madžarskim premierjem pred vrhom.

Madžarski predsednik Viktor Orban nasprotuje začetku pogajanj z Ukrajino za vstop v Evropsko unijo (EU) kot tudi nadaljnji makrofinančni pomoči Kijevu v višini 50 milijard evrov, kar je med drugim na dnevnem redu vrha EU.

“Glede politično pomembnih zadev nismo nikoli spremenili stališča na podlagi tega, ali smo prejeli finančno podporo ali ne,” je pred odločitvijo Evropske komisije povedal Orban, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegov politični svetovalec Balazs Orban je sicer pred tem v pogovoru za bruseljski spletni portal Politico zatrdil, da je Budimpešta pripravljena umakniti veto, če bo Bruselj odmrznil vseh okoli 30 milijard evrov sredstev EU, namenjenih Madžarski. Evropska komisija je sicer danes sporočila, da je Madžarski odmrznila zgolj 10 milijard evrov sredstev.

Predsednik Evropskega sveta Charlesa Michel je v luči Orbanovih besed danes v Bruslju napovedal nadaljnja posvetovanja z madžarskim premierjem pred vrhom. Ob tem je izrazil upanje, da bo prišlo do korakov naprej pri širitvi Unije, in poudaril, da je najpomembnejše, da ta ostane enotna.

Zelenski Orbana prosil za en sam razlog za blokado

Na besede Orbana se je že odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po njegovem Orban nima razloga za preprečevanje vstopa Ukrajine v EU.

“Prosil sem ga, naj mi pove en sam razlog. Ne tri, ne pet, ne deset. Povejte mi en razlog,” je v Oslu, kjer se mudi na nenapovedanem obisku, dejal Zelenski in dodal, da še vedno čaka na odgovor madžarskega premierja. Ob tem se je zavzel za konstruktivno srečanje z njim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spomnimo, Zelenski in Orban sta se ta teden že srečala na inavguraciji argentinskega predsednika. Ob tem sta si po poročanju medijev izmenjala nekaj kratkih, a intenzivnih besed.

Viktor Orban in Volodimir Zelenski
Foto: Urad ukrajinskega predsednika/REUTERS

Več kot polovica sredstev za Madžarsko še naprej blokiranih

Evropska komisija je Budimpešti odmrznila približno 10 milijard po tem, ko je sprejela potrebno zakonodajo na področju neodvisnosti sodstva. S tem naj bi izpolnila del t. i. horizontalnih pogojev, ki so osnova za izplačilo iz več evropskih skladov, tudi kohezijskega.

V Bruslju so ob tem poudarili, da morajo države članice skozi celotno obdobje izvajanja kohezijske politike upoštevati te pogoje. “Če bo komisija ugotovila, da ti horizontalni omogočitveni pogoji niso več izpolnjeni, bi se lahko znova odločila za blokiranje sredstev,” so navedli.

Več kot polovica od okoli 21,7 milijarde evrov večinoma kohezijskih sredstev, namenjenih Madžarski, medtem ostaja blokirana, saj Budimpešta ne izpolnjuje horizontalnih pogojev na drugih področjih, kot sta azil in akademska svoboda.

V to vsoto je vštetih tudi 6,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev, blokiranih v okviru mehanizma pogojevanja izplačila evropskih sredstev z vladavino prava. Za to se je Svet EU odločil zaradi kršenja načel vladavine prava na področjih javnega naročanja, učinkovitosti tožilstva in boja proti korupciji.

Madžarski je poleg tega onemogočen dostop do približno 10,4 milijarde evrov sredstev iz mehanizma za okrevanje in odpornost po pandemiji covida-19.

Komisija je del sredstev Madžarski odmrznila dan pred začetkom zasedanja Evropskega sveta, na katerem bodo voditelji razpravljali o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, Moldavijo ter BiH in nadaljnji pomoči Kijevu v okviru revizije večletnega finančnega okvirja EU.

Madžarski premier Orban je še pred odmrznitvijo sredstev sicer zatrdil, da to ne bo vplivalo na njegovo stališče do Ukrajine. V Bruslju pa so še pred odločitvijo o odmrznitvi sredstev zagotovili, da to ni povezano z Orbanovim nasprotovanjem odločitvam glede Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje