Zelenski na obisk k Bidnu. Ali bo lahko izpogajal 55 milijard evrov pomoči?

Svet 11. Dec 202320:42 > 21:00 4 komentarji
Volodimir Zelenski, Joe Biden, Kijev, obisk
Joe Biden in Volodimir Zelenski. (Foto: Gleb Garanich/REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po tem, ko so Združene države Amerike pred dnevi vzbudile dvom, da bi v prihodnje lahko zmanjkalo denarja za financiranje orožja za Ukrajino, danes prispel v Washington. Predvidoma v torek se bo sestal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

ZDA so v začetku prejšnjega tedna opozorile na možnost, da ameriški kongres do konca leta ne bi dosegel dogovora o novih sredstvih za Kijev. To bi lahko konkretno ohromilo Ukrajino na bojišču proti Rusiji. Gre za okoli 60 milijard dolarjev (okoli 55 milijard evrov). Joe Biden je po poročanju BBC zakonodajalce že večkrat pozval, naj odobrijo zastala sredstva.

Direktorica urada za proračun Bele hiše Shalanda Young je v pismu predsedniku predstavniškega doma Miku Johnsonu opozorila, da zmanjkuje časa. “Brez ukrepanja kongresa nam bo do konca leta zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino,” je opozorila.

Zdi se, da je to dejanje tudi vzpodbudilo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da se odpravi na svoj tretji obisk v ZDA od začetka invazije na Ukrajino. Kot poroča BBC, želi Zelenski rešiti ameriški obrambni paket, vreden več milijard dolarjev.

Težava v ZDA je predvsem notranjepolitične narave. Senatni republikanci namreč blokirajo potrditev svežnja pomoči za Ukrajino, ob tem pa tudi za Izrael, Tajvan in varovanje južne meje, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). Republikanci v zameno za popustitev zahtevajo popuščanje pri financiranju meje.

Bela hiša je sicer v nedeljo ponovno zagotovila “neomajno zavezanost” ZDA Ukrajini. Zelenski pa je v današnjem govoru na Nacionalni obrambni univerzi v Washingtonu dejal, da bi morebitna prekinitev pomoči koristila predvsem ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: PROFIMEDIA)

Še dodaten izziv za Ukrajino – bo EU začela s pristopnimi pogajanji?

Ne samo na ameriških tleh – ta teden bo za Ukrajino pomemben tudi v Evropski uniji (EU). Ta bo odločala, ali naj začne pristopna pogajanja z Ukrajino za vstop v EU. Madžarski premier Viktor Orban je po poročanju BBC sicer že sporočil, da potezi nasprotuje, in dodal, da ima Madžarska moč, da takšno odločitev blokira.

Zelenski in Orban sta se sicer srečala v nedeljo na inavguraciji novega argentinskega predsednika. Ob tem naj bi si po poročanju tujih medijev izmenjala kratke, a intenzivne besede.

Voditelji EU se bodo v Bruslju sestali v četrtek in petek, eden od diplomatov pa je po poročanju Guardiana razpoloženje v Bruslju označil za “vse bolj mračno”.

Že danes je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU poudaril, da bi imel morebiten zastoj začetka pogovorov lahko uničujoče posledice, je poročala STA.

Volodimir Zelenski in Viktor Orban sta si izmenjala nekaj ostrih besed
Volodimir Zelenski in Viktor Orban. (Foto: Matias Baglietto/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje