Evropski parlament pozval k odločitvi o vstopu Romunije in Bolgarije v schengen

Svet 18. Okt 202213:55 0 komentarjev
energenti, evropski parlament
Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Evropski parlament je danes pozval Svet EU oziroma države članice, naj do konca leta sprejmejo odločitev o vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje. To bi omogočilo vstop obeh držav v schengen v začetku prihodnjega leta, so poudarili evropski poslanci v resoluciji, ki so jo sprejeli na zasedanju v Strasbourgu.

Resolucijo je podprlo 547 evropskih poslancev, proti jih je bilo 49, 43 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Evropski poslanci so z resolucijo Svetu EU poslali jasno sporočilo, da je treba končati odlašanje z odločitvijo o vstopu obeh držav, ki sta pogoje za to izpolnili pred enajstimi leti, vendar jima Svet EU, kjer za to ni soglasja, še vedno ni prižgal zelene luči.

S 1. januarjem 2023 se vstop v schengen in s tem odprava nadzora tudi na meji s Slovenijo obeta sosednji Hrvaški. Svet EU naj bi o tem dokončno odločil decembra; pred tem čaka še na mnenje Evropskega parlamenta, ki bo o njem odločal na novembrskem plenarnem zasedanju. Mnenje parlamenta sicer ni zavezujoče, bo pa po pričakovanjih pozitivno.

V sprejeti resoluciji poslanci Evropskega parlamenta ugotavljajo, da je schengensko območje “eden največjih dosežkov Evropske unije”, ter so kritični do držav članic, ker še vedno niso sprejele odločitve o vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje. Opozarjajo, da je ohranjanje nadzora na notranjih mejah diskriminatorno in resno vpliva na življenje mobilnih delavcev in državljanov, oviranje prostega pretoka blaga pa škodi tudi enotnemu trgu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!