Evropski parlament prižgal zeleno luč za istanbulsko konvencijo

Svet 10. Maj 202316:45 0 komentarjev
Evropski parlament v Strasbourgu
Julien Warnand/REUTERS

Evropski poslanci so podprli pristop Evropske unije k istanbulski konvenciji. Njen cilj je preprečevanje nasilja nad ženskami in boj proti njemu. Šest članic med tem še vedno ni ratificiralo pogodbe.

Istanbulsko konvencijo o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima je leta 2011 pripravil Svet Evrope, v veljavo pa je stopila leta 2014.

EU jo je podpisala junija 2017, skoraj šest let po tem pa je še vedno ni ratificirala, ker šest držav – Bolgarija, Češka, Madžarska, Latvija, Litva in Slovaška – temu nasprotuje.

Sodišče EU je sicer leta 2021 razsodilo, da bi lahko EU nadaljevala postopek ratifikacije kljub pomanjkanju soglasja. Sodišče je pri tem ugotovilo, da se ustrezna pravna podlaga za pristop EU h konvenciji nanaša na področje pravosodnega sodelovanja v kazenskih zadevah, azil in nevračanje ter obveznosti institucij in javne uprave EU.

V skladu s tem so evropski poslanci na zasedanju v Strasbourgu danes v dveh ločenih glasovanjih dali soglasje k institucijam in javni upravi EU, za kar je glasovalo 472 poslancev proti 62, 73 se jih je glasovanja vzdržalo. Glede pravosodnega sodelovanja v kazenskih zadevah ter azila in nevračanja pa je podporo izreklo 464 poslancev, proti jih je bilo 81, 45 pa vzdržanih, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Šest članic še vedno ni ratificiralo konvencije

Evropski poslanci so sicer v razpravi poudarili, da pristop EU istanbulski konvenciji držav članic ne odvezuje obveznosti, da jo tudi same ratificirajo, in pozvali preostalih šest članic, naj konvencijo čim prej ratificirajo, da bodo lahko zaščitile ženske v celotnem obsegu predvidenega področja uporabe konvencije.

Evropska komisarka za enakost Helena Dalli je na Twitterju pozdravila “močno podporo Evropskega parlamenta za pristop EU k istanbulski konvenciji”. To je označila za “zgodovinski korak naprej, ki pošilja močno sporočilo o pomenu pravic žensk v EU”.

Tudi poslanec iz Slovenije Matjaž Nemec (S&D/SD) je menil, da “gre za zgodovinsko odločitev” in “prvo pomembno zmago v boju proti nasilju nad ženskami”. “Ko imamo pred seboj grozljive podatke o nasilju pri vsaki tretji ženski ali deklici na svetu, ni čas za preizpraševanje, ampak za takojšnje ukrepanje!” je v svojem nastopu med drugim poudaril Nemec.

S tem ko so evropski poslanci danes prižgali zeleno luč pristopu h konvenciji, se je vloga Evropskega parlamenta v postopku zaključila. Sedaj je na Svetu EU, ki zastopa države članice, da jo ratificira, za kar v skladu z odločitvijo Sodišča EU zadostuje kvalificirana večina in ne soglasje držav članic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!