Evropski poslanci: “Poljska je veliko več kot PiS”

Svet 19. Okt 202115:34 > 20:48 0 komentarjev
Mateusz Morawiecki in Ursula von der Leye
Ronald Wittek/REUTERS

Evropski poslanci so bili v današnji razpravi o pravni državi na Poljskem večinoma kritični do nedavne odločitve poljskega ustavnega sodišča, ki je kot prvo sodišče države članice Unije pod vprašaj postavilo primarnost prava EU. Poslanci so poljski vladi očitali, da vodi državo po poti "polexita", Evropsko komisijo pa so pozvali k ukrepanju. Pozivi k ukrepanju se vrstijo tudi iz nekaterih držav članic EU.

Poslanci so v okviru plenarnega zasedanja v Strasbourgu danes razpravljali o krizi pravne države na Poljskem in primarnosti prava EU po odločitvi poljskega ustavnega sodišča. To je v začetku oktobra razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe o EU po poljskem pravu neustavne. Poljski vladi premierja Mateusza Morawieckega so očitali, da deluje proti interesom Poljakov, ki si večinoma želijo ostati v EU. Poudarili so, da EU temelji na evropskem pravu in skupnih pravilih.

Vodja največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je dejal, da v današnji razpravi “ne gre za Poljsko, ampak poljsko politiko in vlado”. Evropa je skupnost držav, ki temelji na skupnih pravilih. Ustava držav članic je temeljna, ampak skupna pravila v tej skupnosti so pomembnejša, je dejal Weber.

Spomnil je, da je pred 13 leti sedanji vodja vladajoče poljske stranke PiS Jaroslaw Kaczynski, “strankarski kolega” Morawieckega, podpisal lizbonsko pogodbo. “Zakaj zdaj ta razprava?” se je vprašal Weber in pojasnil, da zato, ker želi poljska vlada ukrepati proti neodvisnemu sodstvu na Poljskem, kar je dejanski problem, ne pa primarnost prava EU.

Minister Logar: primarnost evropskega prava je temelj EU

V razpravi je v vlogi predstavnika Sveta EU tudi zunanji minister Anže Logar. V svojem nastopu je dejal, da je spoštovanje pravne države ključnega pomena za dobro delovanje EU. Evropska unija je unija prava in primarnost evropskega prava je njen temelj, je poudaril. Po Logarjevih besedah je v arhitekturi EU primarnost evropskega prava način za zagotovitev enakosti držav članic pred pogodbami in da imajo vsi državljani Unije enake pravice. Poudaril je, da Svet intenzivno razpravlja o vprašanju pravne države in da bo slovensko predsedstvo pospešilo postopke v skladu s 7. členom.

ursula von der Leyen
Ronald Wittek/REUTERS

Polexit ni nikogaršnja želja

Po mnenju vodje politične skupine socialistov (S&D) Iratxe García Perez je odločitev poljskega ustavnega sodišča povzročila krizo brez primere. Ne želimo “polexita”, a EU je resna organizacija, ki temelji na pravni varnosti in zakonih, ki veljajo za vse, je dejala. “Poljska je veliko več kot PiS, tako kot je Madžarska več kot Orbán in Slovenija več kot Janša,” je še dejala in dodala, da državljani teh držav trpijo zaradi avtoritarnega ravnanja njihovih vlad.

Malik Azmani je v imenu skupine liberalcev (Renew) dejal, da se odprta vprašanja v EU rešujejo z razpravo in predlogi, enostranska nezakonita dejanja pa niso sprejemljiva. Evropsko komisijo je pozval, naj zavrne poljski načrt za okrevanje in odpornost, na podlagi katerega bi država prejela evropska sredstva, ter sproži mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Poslanka Ska Keller iz Zelenih je Morawieckega opozorila, da vodi Poljsko na nevarno pot, ki postavlja pod vprašaj zasluženi prostor države v osrčju EU. Poljska vlada je obrnila hrbet pravni državi, pravicam oseb LGBTIQ+ in neodvisnosti sodstva, z nedavno sodbo ustavnega sodišča pa tudi temeljnim načelom EU, je menila.

Očitek o nepristranskosti evropskih institucij

Precej drugačno mnenje pa sta imela poslanec skrajno desne skupine Identiteta in demokracija (ID) Nicolas Bay in Antoni Riszard Legutko iz evroskeptične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). Bay je izpostavil vprašanje nepristranskosti evropskih institucij, ki da jih skrbi vprašanje primarnosti evropskega prava le v nekaterih članicah; Riszard Legutko pa je bil prepričan, da Evropskemu parlamentu že leta vlada ista politična koalicija, v kateri prevladujejo leve sile ob podpori EPP, v “hladni vojni” proti konservativnim vladam v Evropi pa jim pomagajo tudi druge institucije, med drugim Evropska komisija.

Mateusz Morawiecki
Ronald Wittek/REUTERS

Poljski premier: “Evropa je naš prostor”

Evropske poslance je danes prav tako nagovoril poljski premier Mateusz Morawiecki. Zanikal je interpretacije, da je Poljska na poti “polexita”. “Evropska integracija je naša izbira. Evropa je naš prostor, ne želimo iti nikamor drugam,” je dejal. Pravila igre morajo biti enaka za vse in spoštovanje teh pravil je obveznost za vse, je še menil. To je po njegovem prepričanju pravna država.

Kot je dejal, ima evropsko pravo prednost pred nacionalnim pravom znotraj področij, ki jih je pooblastila država članica. To načelo je priznano v vseh državah članicah. Vendar je najvišji zakon v EU ustava neke države, je bil prepričan.

Tri možnosti ukrepanja

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen ima Komisija tri možnosti ukrepanja proti Poljski: lahko pogojuje finančna sredstva, sproži postopek za ugotavljanje kršitev ali pa postopek po 7. členu pogodbe o EU. Von der Leyen je prav tako povedala, da je “zelo zaskrbljena”, češ da lahko odločitev poljskega sodišča pripelje do preizpraševanja temeljev Unije, je sporočila.

Na pozive poslancev, naj Komisija zamrzne financiranje Poljske, je vodja EK pojasnila, da so sredstva v okviru evropskega mehanizma za okrevanje vezana na reforme, ki jih morajo države članice v skladu s priporočili za posamezno članico izpolniti. V primeru Poljske se eno od priporočil nanaša na ponovno vzpostavitev neodvisnosti sodstva. K temu sodi ukinitev disciplinske zbornice, odprava sistema discipliniranja sodnikov in ponovna zaposlitev nezakonito odpuščenih sodnikov.

“Slišala sem, da to nameravate storiti,” je dejala von der Leyen, pri čemer se je obrnila k Morawieckemu in ga pri tem pozvala: “Storite to.”

K ukrepanju so Komisijo že pozvale tudi nekatere države članice EU. Neuradno so to Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Danska, Nemčija, Irska in Švedska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!