Evropski poslanci za odvzem imunitete kolegoma, ki sta osumljena korupcije

Svet 31. Jan 202315:18 0 komentarjev
Bernadett Szabo/REUTERS

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve je glasoval za odvzem imunitete poslancema Marcu Tarabelli in Andrei Cozzolinu iz vrst socialistov (S&D) zaradi domnevne vpletenosti v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve parlamenta. Člani odbora so soglasno podprli, da se jima imuniteta odvzame.

Parlamentarni odbor za pravne zadeve je s 23 glasovi podprl odločitev, da se poslancema odvzame imuniteto. O tem bo odločal še Evropski parlament na plenarnem zasedanju v četrtek. “Pravica napreduje,” je na Twitterju ob tem zapisala članica odbora iz vrst Levice Manon Aubry. Ob tem je izrazila obžalovanje, ker Evropski parlament ni tako učinkovit pri sprejemanju protikorupcijskih reform.

Preberite še: “Morda najresnejši škandal v zadnjih letih v Bruslju”

Belgijsko tožilstvo je poslance Evropskega parlamenta pred tem pozvalo, naj Belgijcu Marcu Tarabelli in Italijanu Andrei Cozzoliju odvzamejo imuniteto v okviru preiskave domnevnega podkupovanja s strani Katarja in Maroka, da bodo lahko nadaljevali s preiskavo. Oba sta medtem že bila ob članstvu v skupini S&D; Tarabelli so članstvo ukinili, medtem ko je Cozzolino skupino zapustil na lastno željo.

Zaradi vpletenosti v škandal, ki je močno pretresel Evropski parlament, so se medtem v priporu znašli štirje drugi osumljenci. Med temi so nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta in grška poslanka Eva Kaili, parlamentarni pomočnik Francesco Giorgi, sicer partner Kaili, in vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Niccola Figa-Talamanca. Razen Kaili so vsi trije Italijani.

Osumljeni so članstva v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije. Od Katarja naj bi prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v Evropskem parlamentu v korist emirata, zlasti glede pravic delavce. V povezavi s preiskavo so bile decembra, ko je afera izbruhnila, izvedene racije na več naslovih, med drugim na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji, pri čemer so zasegli 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!