Evropski poslanci želijo, da komisija pokaže več odločnosti proti Madžarski

Svet 14. Sep 202219:27 1 komentar
Evropski parlament
Yves Herman/REUTERS

Evropski poslanci so danes izrazili zaskrbljenost zaradi stanja demokracije na Madžarskem, ki se po njihovem še poslabšuje. Evropsko komisijo so pozvali, naj ukrepa, med drugim z zamrznitvijo evropskih sredstev. Poslanci so ocenili tudi stanje temeljnih pravic v EU, poslanec Matjaž Nemec pa je v razpravi opozoril na dogajanje glede RTV Slovenija.

Poslance še naprej skrbi stanje demokracije in temeljnih pravic na Madžarskem, ki se je po tistem, ko je Evropski parlament leta 2018 sprožil postopek po 7. členu proti tej članici, še poslabšalo, in sicer z “namernimi in sistematičnimi prizadevanji madžarske vlade”, ki ga je zaostrilo neukrepanje Evropske komisije, izhaja iz osnutka poročila, predstavljenega danes na zasedanju v Strasbourgu.

V poročilu, ki vsebuje pregled razvoja dogodkov od takrat, ko je parlament aktiviral 7. člen, poslanci trdijo, da so vrednote EU na Madžarskem sistemsko ogrožene.

Poročevalka Gwendoline DelbosCorfield iz Zelenih je ob predstavitvi poročila, o katerem bodo poslanci glasovali v četrtek, opozorila, da se vzpostavlja na Madžarskem “hibridni sistem avtokracije”. Ob tem je obžalovala, da se je državi v preteklih letih popuščalo.

Reynders: Komisija ni opazila nobenega pozitivnega napredka

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je povedal, da komisija ni opazila nobenega pozitivnega napredka glede stanja pravne države na Madžarskem. Komisija se strinja z večino pomislekov, ki jih je izrekel parlament in bo uporabila vsa sredstva, ki jih ima na voljo za zaščito temeljnih vrednot EU.

Večina poslancev je v razpravi ugotavljala, da od sprožitve postopka po 7. členu ni bilo večjega napredka. Evropsko komisijo in Svet EU so pozvali, naj končno ukrepata. Komisijo so tudi pozvali, naj pokaže odločnost glede uporabe mehanizma pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava in glede zamrznitve evropskih sredstev za okrevanje tej državi.

viktor orban madžarska
Marton Monus/REUTERS

Evropska komisija je aprila proti Madžarski uradno sprožila mehanizem pogojevanja, ki je namenjene zaščiti finančnih interesov EU pred kršitvami načel pravne države s strani vlad držav članic EU. Bruselj Madžarski tudi še vedno ni odobril niti 5,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.

Sledila še razprava o stanju temeljnih pravic v EU

Razpravi o Madžarski je nato sledila še razprava o stanju temeljnih pravic v EU. Poslanci so obravnavali problematična vprašanja in podali predloge, kako učinkoviteje zaščititi svoboščine in pravno državo v EU.

V razpravi je nastopil tudi slovenski evroposlanec Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je opozoril na zaskrbljujoče in nevzdržne razmere na Radioteleviziji Slovenija. “Po dveh letih vladavine Janeza Janše in ko je ta napovedal vojno medijem, britko bitko po Slovenski tiskovni agenciji sedaj bije tudi RTV,” je dejal.

Političnem prevzemu vodstva RTV je najprej sledila blokada nujnih zakonodajnih sprememb, sedaj pa “pred očmi gledalcev poteka še razgradnja institucije same”, in sicer z ukinjanjem oddaj, omejevanjem novinarske svobode in uredniške avtonomije ter grožnjami s sankcijami s strani vodstva. Pri tem je pozval vse, še zlasti Evropsko komisijo, k takojšnjemu in odločnemu ukrepanju, preden bo prepozno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje