Fauci napovedal svoj odstop

Koronavirus 22. Avg 202219:49 0 komentarjev
Anthony Fauci
PROFIMEDIA

Direktor centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthony Fauci, ki je tudi glavni svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za covid-19, je danes napovedal, da bo decembra odstopil z obeh funkcij. Dodal je, da se ne bo upokojil, temveč bo nadaljeval naslednje poglavje svoje kariere.

“Načrtujem naslednjo fazo svoje kariere z vso energijo in strastjo, ki mi je ostala za moje področje,” je danes dejal Anthony Fauci. Dodal je, da bo še naprej razvijal znanost in javno zdravje ter navdihoval in mentoriral naslednjo generacijo znanstvenih voditeljev, ki bodo pomagali pripraviti svet na prihodnje grožnje nalezljivih bolezni, poroča ameriška medijska mreža CNN.

Joe Biden se je v izjavi, ki jo je objavila Bela hiša, Fauciju zahvalil. “Zaradi številnih prispevkov dr. Faucija k javnemu zdravju so bila rešena življenja v Združenih državah in po svetu,” je dejal predsednik in dodal, da je država zaradi njega močnejša, odpornejša in bolj zdrava.

Fauci je od osemdesetih let prejšnjega stoletja vodil odziv ZDA na izbruhe nalezljivih bolezni, vključno z odzivom na hiv, virus zahodnega Nila, različne nevarnosti ptičje gripe, ebolo in druge. Deloval je pod sedmimi predsedniki. Leta 2020 je postal eden najbolj javno izpostavljenih obrazov ameriškega odziva na pandemijo covida-19. Toda zaradi njegovih iskrenih pogledov na zgodnje ameriške neuspehe pri spopadanju z virusom je Fauci prišel v konflikt z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom, ki je z napadi nanj dosegel, da je postal med desničarji osovražena oseba.

Za Faucijevo varnost od takrat skrbijo varnostniki, saj so njegovi družini grozili s smrtjo in jo nadlegovali. Prejšnji mesec je za CNN povedal, da politični pritiski niso vplivali na njegovo odločitev, da zapusti svojo funkcijo. Fauci je sicer še julija letos napovedoval, da se bo upokojil ob koncu predsedniškega mandata Joeja Bidna, ki poteče januarja 2025.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!