Fauci o izjemni rasti okužb s koronavirusom, a vidi upanje

Svet 02. Jan 202220:01 0 komentarjev
Anthony Fauci
Leah Millis/REUTERS

ZDA sredi širjenja različice omikron doživljajo "skoraj navpično rast" primerov okužb z koronavirusom, a vrh tokratnega vala je morebiti oddaljen le nekaj tednov, je danes menil glavni svetovalec ameriškega predsednika za covid-19 Anthony Fauci.

“Zagotovo smo sredi zelo resnega vala in porasta primerov,” je za oddajo televizije ABC This Week dejal Anthony Fauci in raven širjenja okužb označil za “resnično brez primere”.

Ob širjenju omikrona po svetu so v ZDA v petek potrdili več kot 440 tisoč novih okužb, skoraj natanko 200 tisoč več kot med vrhom lanskega februarja.

A kot je dejal Fauci, izkušnje iz Južne Afrike – tam so konec novembra kot prvi potrdili omikron, val širjenja pa je kmalu dosegel vrh in se umiril – ponuja nekaj upanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA za zdaj manj smrtih primerov in hospitalizacij kot v prejšnjih valovih

Vse več je po njegovih besedah tudi dokazov, da je omikron milejši kot predhodne različice. Tudi v ZDA so za zdaj ravni smrtnih primerov in hospitalizacij zaradi covida veliko nižje kot med prejšnjimi valovi.

ZDA tako kot druge države poskuša najti ravnovesje med zaščito javnega zdravja, obvarovanjem gospodarstva in poseganjem v ključne storitve. Glede vračanja otrok v šole v ponedeljek sta tako Fauci kot minister za šolstvo Miguel Cardona menila, da je pouk v živo mogoče izvesti varno, če so sprejeti ustrezni preventivni ukrepi.

Fauci je starše znova pozval, naj poskrbijo, da bodo otroci cepljeni, da bodo nosili maske in se po potrebi testirali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!