Fauci priporoča ista cepiva tudi za poživitveni odmerek

Koronavirus 22. Okt 202116:38 1 komentar
Anthony Fauci
Stefani Reynolds/REUTERS

Glavni zdravstveni svetovalec Bele hiše Anthony Fauci priporoča, da je poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 enak predhodnemu cepivu proti covidu-19. Ameriška uprava za hrano in zdravila (Fda) in center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) sta sicer sklenila, da z mešanjem različnih cepiv ni nič narobe.

Obe agenciji sta sedaj potrdili izredno uporabo vseh treh cepiv za poživitvene odmerke v ZDA in ob tem sklenili, da se cepiva lahko mešajo.

Tudi glavni zdravstveni svetovalec Bele hiše Anthony Fauci ni neposredno dejal, da bi bilo z mešanjem cepiva kaj narobe, na primer, da nekdo, ki je dobil odmerek cepiva Johnson & Johnson sedaj dobi poživitveni odmerek cepiva Pfizer ali Moderne, vendar direktor ameriškega Inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Fauci vseeno meni, da naj ljudje pri poživitvenem odmerku nadaljujejo z istimi cepivi.

V ZDA proti covidu-19 cepijo s cepivi Moderne in Pfizerja, kjer sta bila doslej za zaščito pred novim koronavirusom potrebna dva odmerka, ter cepivo Johnson in Johnson, za katerega je bil doslej potreben le en odmerek. Raziskave so pokazale, da cepivi Moderne in Pfizerja nudita večjo zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. Fda ter CDC nimata nič proti, če se ljudje pri poživitvenem odmerku po Johnson & Johnsonu odločijo za Moderano ali Pfizer. Velja tudi obratno.

Fauci ni želel povedati, za katero poživitveno cepivo naj se ljudje odločijo in pravi, da se ta lahko mešajo, vendar sam meni, da bi bilo priporočljivo ostati pri izvirnem odmerku. Dodal je, da naj pri odločanju o izbiri cepiva upoštevajo mnenje zdravnika in stopnjo tveganja glede na starost in zdravje. Na ameriški televiziji CNN je poudaril, da so tveganja za negativne reakcije po cepljenju zelo, zelo majhna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje