Anthony Fauci se poslavlja: “Priča smo nevarni normalizaciji neresnic”

Svet 31. Dec 202208:42 > 09:58 4 komentarji
Anthony Fauci
Profimedia

Direktor centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthony Fauci ter glavni svetovalec ameriškega predsednika za covid-19 z današnjim dnem odstopa z obeh funkcij. Svoj odstop je napovedal že avgusta. V poslovilnem intervjuju za revijo Time je bil ponovno kritičen do administracije nekdanjega predsednika Trumpa. Opozoril je tudi na širjenje neresničnih teorij zarot, ki po njegovih besedah niso nevarne le za javno zdravje, ampak tudi za demokracijo.

Anthony Fauci je eden svetovno najbolj znanih imunologov, ki ga je širša svetovna javnost spoznala predvsem v času divjanja koronavirusa. V zadnjih 38 letih je kot glavni svetovalec ameriškega predsednika za vprašanja javnega zdravja svetoval kar sedmim predsednikom ZDA, vesta čas pa je vodil tudi ameriški Nacionalni inštitut za javno zdravje.

related-news_0

Zdaj se Fauci poslavlja in odstopa z obeh funkcij. V poslovilnem intervjuju za revijo Time je bil kritičen do nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. V času njegovega mandata, leta 2020, je namreč izbruhnila pandemija covida-19. Fauci je takrat postal eden najbolj javno izpostavljenih obrazov ameriškega odziva na pandemijo. Zaradi svojih iskrenih pogledov na zgodnje ameriške neuspehe pri spopadanju z virusom je prišel v konflikt s Trumpom, ki je z napadi nanj dosegel, da je med njegovimi privrženci postal osovražena oseba.

Trump in Fauci
Donald Trump je glavnega strokovnjaka za odzivanje na epidemijo covid-19 dr. Davida Faucija označil za “katastrofo”

Kot je Fauci dejal v intervjuju, ga je Trumpova administracija postavila v položaj, ko je moral nasprotovati predsedniku, ki je dajal vtis, da bo koronavirus čudežno izginil. “Čutil sem, da je moja dolžnost do ameriške javnosti, da se postavim v bran podatkom, dokazom, dejstvom in znanosti.” Dodal je, da ga je to postavilo v zelo neprijeten položaj in ustvarilo veliko nasprotovanja, kar čuti še danes.

Znano je, da so bili Fauci in njegova družina deležni nadlegovanja in groženj s smrtjo, zaradi česar so zaprosili za varovanje. Fauci je sicer v pogovoru za Time zagotovil, da ga tovrstni napadi niso odvrnili od dela, za katero čuti, da je njegovo poslanstvo.

Znanstvenik je opozoril tudi na “normalizacijo neresnic”, ki smo ji priča v času družbenih medijev. “Gre za odsev razkola v družbi, ko ljudje govorijo o stvareh, ki so neresnične teorije zarote. Ta normalizacija neresnic je zelo nevarna,” je opozoril.

“Ko družba skomigne z rameni in sprejme dejstvo, da ljudje lahko govorijo o stvareh, ki so neresnične, in jo odnesejo brez posledic, družbeni mediji pa to še krepijo, ljudje prej ali slej ne vedo več, kaj je res in kaj ni. To pa ni nevarno le za javno zdravje, ampak tudi za demokracijo.”

Covid-19,
PROFIMEDIA

V ZDA se je po njegovi oceni okrepilo nasprotovanje znanosti, ki se med drugim kaže v porastu nasprotnikov cepljenja. Za to krivi tudi politiko. “Če obstaja eno področje, kjer bi si želeli, da vsi delamo za skupno dobro, je to v primeru pandemije zgodovinskih razsežnosti, kot je covid-19. A žal ne vidimo tega. Vidimo namreč, da se temeljna načela javnega zdravja lahko interpretira tako ali drugače, pač v skladu s tem, kakšna je tvoja politična ideologija.”

Svojemu nasledniku je svetoval, naj bo zvest znanosti in naj se nikoli ne vmešava v politiko. “Nikakor na pokažite naklonjenosti kateri koli ideologiji. Samo bodite znanstvenik. To je tisto, kar potrebujete na tem položaju.”

Na vprašanje, kakšne načrte ima za prvi dan po odstopu s čela inštituta, je dejal, da bo najverjetneje prvič po 40 letih spal uro dlje in ne bo vstal ob 5. uri zjutraj, kot je to počel zadnjih 40 let.

Fauci je že avgusta napovedal, da se po odstopu ne bo upokojil, ampak bo še naprej razvijal znanost in javno zdravje ter navdihoval in mentoriral naslednjo generacijo znanstvenih voditeljev, ki bodo pomagali pripraviti svet na prihodnje grožnje nalezljivih bolezni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje