FDA odobrila še poživitveni odmerek cepiva Moderne in Johnson & Johnsona

Koronavirus 21. Okt 202107:13 > 09:34 0 komentarjev
Cepivo
Profimedia

Ameriška FDA je odobrila poživitveni odmerek cepiv proti covidu-19 proizvajalcev Moderna in Johnson & Johnson. Poživitveni odmerki so za zdaj odobreni za starejše od 65 let, stare od 18 do 64 let, ki jim grozi hujše obolenje s covidom-19, in tiste, ki so zaradi narave svojega dela bolj izpostavljeni okužbam. O tem mora odločiti še CDC.

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v sredo odobrila še poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 podjetij Moderna in Johnson & Johnson, potem ko je to že storila za cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech. FDA je sklenila tudi, da se za poživitveni odmerek lahko uporabi drugo cepivo od tistega, s katerim je bil nekdo prvotno cepljen.

Nekdo, ki je denimo najprej prejel cepivo podjetja Johnson & Johnson, lahko kot poživitveni odmerek dobi cepivo Moderne ali Pfizerja in obratno. Za zdaj so poživitveni odmerki odobreni le za starejše od 65 let, stare od 18 do 64 let, ki jim grozi hujše obolenje s covidom-19, in tiste, ki so zaradi narave svojega dela bolj izpostavljeni okužbam.

Cepljeni z dvema odmerkoma Moderne lahko prejmejo poživitveni odmerek šest mesecev po zaključnem cepljenju, cepljeni z enim odmerkom cepiva Johnson & Johnsona pa dva meseca po prvem in edinem odmerku. Poživitveni odmerek Moderne bo za polovico manjši od običajnega, ker naj bi bilo to dovolj za okrepitev odpornosti.

Preden lahko kampanja cepljenja dobi nov zagon, mora enako odločitev kot FDA sprejeti še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Vodstvo CDC se bo s panelom strokovnjakov o tem pogovarjalo že danes.

Raziskave kažejo na večjo zaščito pri mešanju cepiv

Odločitev o mešanju različnih cepiv je bila sprejeta po vladni študiji, ki je ugotovila, da je to za obrambo pred novim koronavirusom enako učinkovito kot prejetje odmerka enakega cepiva. Raziskave so tudi ugotovile, da se pri tistih, ki so prvotno dobili odmerek Johnson & Johnsona, po cepljenju s cepivom Moderne ali Pfizerja imunski sistem bolj utrdi, kot pa če dobijo drugi odmerek Johnson & Johnsona.

Prioriteta sicer ostaja cepljenje okrog 65 milijonov Američanov, ki tega doslej še niso storili, vendar pa naj bi cepljenje s poživitvenim odmerkom okrepilo zaščito pred virusom, saj so raziskave pokazale, da se učinkovitost zaščite sčasoma zniža.

Večina Američanov, ki so se doslej cepili – okrog 190 milijonov – je prejela odmerke cepiv Moderne in Pfizerja. S cepivom podjetja Johnson & Johnson je bilo cepljenih 15 milijonov Američanov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!