Finančna nagrada za družine, ki se bodo preselile iz Tokia na podeželje

Svet 03. Jan 202317:05 0 komentarjev
tokio, japonska
PROFIMEDIA

Na Japonskem skušajo ljudi s finančnimi spodbudami prepričati, da bi se iz gosto naseljenega Tokia preselili na izpraznjeno podeželje. Vlada bo namreč družinam, ki se bodo odločile za selitev, za vsakega mladoletnega otroka izplačala milijon jenov (7.200 evrov) denarne pomoči.

Japonska vlada si prizadeva razbremeniti gosto poseljeno prestolnico Tokio in ponovno oživiti svoje podeželje. Družine z otroki, mlajšimi od 18 let, skuša k selitvi na podeželje prepričati tudi s posebnimi nadomestili, ki bodo od aprila letos še višja. Vlada bo namreč po poročanju britanskega The Guardiana za vsakega otroka v družini, ki bi se odločila za selitev iz Tokia na podeželje, namenila milijon jenov, kar po veljavnem tečaju nanese dobrih 7.200 evrov.

Na Japonskem so sicer že do sedaj za takšne selitve ponujali finančne spodbude, vendar so bile te občutno nižje. Kot piše britanski časopis, so znašale nekaj več kot 2.100 evrov na otroka. Kot pišejo japonski mediji, pa finančna pomoč od uvedbe ni požela veliko pozornosti. V prvem letu jo je izkoristilo le 71, leta 2020 pa 290 družin. Nekaj več zanimanja je bilo v letu 2021, ko je denar za selitev prejelo 1.184 družin. Na Japonskem upajo, da se bo ob povišani vrednosti nadomestila do leta 2027 iz Tokia na podeželje preselilo 10.000 ljudi.

Pogoji za pridobitev finančne pomoči so zelo jasno določeni. Denar bodo prejele družine, ki sedaj živijo v Tokiu in sosednjih prefekturah Saitama, Čiba in Kanagava. Finančno pomoč pa bodo prejele le pod pogojem, če se bodo preselile izven širšega območja okoli glavnega mesta. Kot še pišejo pri Guardianu, bodo morale družine v svojih novih domovih živeti vsaj pet let, če se bodo v Tokio vrnile pred tem obdobjem, pa bodo morale denar vrniti.

Prav tako je izplačilo pogojeno tudi s posebnimi oblikami zaposlitve. V družini, ki se bo za selitev odločila, bo moral biti vsaj en družinski član zaposlen v majhnem ali srednje velikem podjetju na območju, kamor se bodo preselili. Možno bo tudi, da bo svojo dosedanjo zaposlitev ohranil, vendar delo opravljal na daljavo. Poleg omenjenih primerov bodo finančno pomoč dobili tudi tisti, ki bodo na svojem novem domu ustanovili podjetje, poroča japonski poslovni časopis Nikkei.

S spodbujanjem odseljevanja na podeželje si na Japonskem prizadevajo, da bi zmanjšali pritisk na javne storitve ter infrastrukturo v Tokiu, kjer živi približno 35 milijonov prebivalcev. Čeprav je leta 2021 njihovo število tudi zaradi koronavirusa prvič upadlo, pa si ga mestne oblasti želijo še zmanjšati. Kot poroča Guardian, spodbujajo predvsem preseljevanje družin v manj zaželene regije, ki jih je močno prizadelo staranje prebivalstva ter odhajanje mladih v središče države.

Prav zato se je k državni shemi izplačevanja denarne pomoči pridružilo kar 80 odstotkov vseh občin, ki bodo skušale meščane privabiti predvsem z bolj kakovostnim življenjskim okoljem. Kot piše Guardian, so prebivalci japonskih mest na to postali pozorni prav med pandemijo koronavirusa, ko življenje v mestu zaradi dela na daljavo ni bilo več nujno. Prav občine  bodo zagotovile polovico vsega denarja za izplačila, drugo polovico pa bo prispevala država.

Na Japonskem sicer že zadnjih nekaj let beležijo povečan upad prebivalstva. Po vladnih podatkih se je število prebivalcev med letoma 2020 in 2021 zmanjšalo za 644.000. V deželi vzhajajočega sonca pričakujejo, da bo število prebivalcev z današnjih 125 milijonov padlo na približno 88 milijonov do leta 2065.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!