Finska bo na meji z Rusijo postavila ograjo

Svet 10. Jun 202214:46 4 komentarji
finska, rusija, ograja
Foto: PROFIMEDIA

Odkar je Rusija napadla Ukrajino, Finska hiti z izboljševanjem varnosti na svoji vzhodni meji, da bi se tako zavarovala pred ruskimi hibridnimi grožnjami, je danes sporočilo finsko notranje ministrstvo. Finska vlada bo tako v prihodnje na najbolj kritičnih mestih na meji z Rusijo postavila trdno ograjo.

“Kar nameravamo sedaj postaviti, je trdna ograja, ki bo predstavljala realno oviro,” je dejala direktorica finske obmejne straže Sanna Palo. Ograja sicer verjetno ne bo pokrila celotne vzhodne finske meje, temveč jo bodo postavili predvsem na najpomembnejših oziroma najbolj kritičnih točkah, ki pa jih bo vlada določila v prihodnje.

Ograja bi finski vladi omogočila, da bi tudi v primeru množičnih migracij na Finsko prosilce za azil lahko usmerila proti točno določenim mejnim prehodom. Finska se namreč boji, da bi Rusija lahko migrante uporabila za izvajanje političnega pritiska, zato načrtuje tudi zakonske spremembe, ki bi olajšale postavitev trdnejših ograj na 1.300 kilometrov dolgi vzhodni meji z Rusijo.

“Cilj predlaganega zakona je izboljšati operativne zmožnosti obmejne straže, kot odgovor na hibridne grožnje,” je za AFP povedala višja svetovalka na finskem notranjem ministrstvu Anna Ihanus. Vojna v Ukrajini je izpostavila nujnost takšnega postopanja, je še dodala.

Trenutno so meje Finske zavarovane le z lahkimi lesenimi ograjami, ki se sicer uporabljajo za ograjevanje živine.

Predlagane zakonske spremembe naj bi stopile v veljavo “karseda hitro”.

“Vlada bo kasneje odločala o tem, katera mesta na vzhodni meji so najbolj kritična,” je v izjavi za javnost dejala ministrica za notranje zadeve Krista Mikkonen.

Finska vlada se zaenkrat še ni odločila, koliko sredstev namerava nameniti za ta projekt.

Nordijska država je trenutno v procesu vstopanja v zvezo Nato, Moskva pa je Helsinke ob tem opozorila, da bi bil njen vstop lahko “huda napaka z daljnosežnimi posledicami”, še navaja AFP. Finska je tudi ena od držav, ki, poleg Poljske, Bolgarije, Nizozemske in Danske, ne prejema več ruskega plina, saj je zavrnila plačevanje plina v rubljih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje