Florida: novinarske prispevke z anonimnimi viri bi opredelili kot zlonamerne

Svet 24. Mar 202316:24 0 komentarjev
Ron DeSantis
Marco Bello/REUTERS

Guverner ameriške zvezne države Floride Ron DeSantis želi doseči, da se novinarske prispevke na podlagi anonimnih virov vnaprej opredeli za zlonamerne, saj meni, da je namen takšnih prispevkov očrniti ljudi. DeSantisov predlog je po mnenju pravnih strokovnjakov v ZDA v nasprotju z zvezno ustavo, ki zagotavlja svobodo govora.

Guverner ameriške zvezne države Floride Ron DeSantis, ki se pripravlja na razglasitev predsedniške kandidature na volitvah leta 2024, se je zavzel za spremembe zakonodaje o obrekovanju. Želel naj bi doseči, da se novinarske prispevke na podlagi anonimnih virov vnaprej opredeli za zlonamerne.

DeSantisov predlog je po mnenju pravnih strokovnjakov v ZDA v nasprotju z zvezno ustavo, ki zagotavlja svobodo govora.

Informacije v javnost sicer pogosto anonimno posredujejo številni politiki v ZDA, kadar nočejo, da se izve, da je informacija prišla od njih.

Na Floridi medtem vseeno pripravljajo zakon, ki bo olajšal tožbe proti novinarjem. Ob predstavitvi zakona je DeSantis dejal, da novinarji uporabljajo anonimne vire, da bi očrnili ljudi.

“Kako lahko dokažete, če je bil prispevek zlonameren? Mislim, da bi to lahko domnevali na podlagi tega, da je temeljil na anonimnih virih. Po mojem mnenju to ne bo veliko vplivalo na svobodo govora, bi pa lahko s tem preprečili objavljanje neresnic, ki bi nekomu blatile ugled,” je dejal.

DeSantis v letu pred predsedniškimi volitvami na Floridi uživa visoko raven priljubljenosti, vendar je na nacionalnem političnem odru še nekoliko neizkušen. To je med drugim pokazalo njegovo prestopanje pri stališču do konflikta v Ukrajini.

Večina podpornikov nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki je kandidaturo že razglasil, izdatni ameriški pomoči Ukrajini ni naklonjena, drugi del republikanske stranke pa si želi kandidata z drugačnimi stališči.

Po številnih kritikah vodilnih senatorjev in časopisa Wall Street Journal je zato DeSantis spremenil svoje stališče in začel odločno kritizirati ruskega predsednika Vladimirja Putina, Rusijo pa žaljivo označil za “malce večjo bencinsko črpalko”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!