FOTO: Močno umazano morje ob hrvaškem polotoku, v zraku smrdi po plastiki

Svet 30. Mar 202212:47 > 12:58 0 komentarjev
onesnaženje, morje, vranjic
Facebook/Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti 2020"

Fotografije s polotoka Vranjic v bližini Splita so na pogled vse prej kot prijetne: Jadransko morje je v tem delu prekrito z maščobo, žitaricami in rjavo emulzijo, prebivalci pravijo, da v zraku smrdi po plastiki. Del prebivalcev se je, da bi javnost in pristojne opozoril na problematiko, povezal v iniciativo Mesto, ki hoče živeti. "Želimo živeti dostojanstveno in si izboriti prihodnost brez onesnaženja," so o iniciativi zapisali na Facebookovi strani.

Na problematiko opozarjamo znova in znova, pravijo prebivalci obmorskega naselja Vranjic. Morje je tako onesnaženo, da na vodni gladini plava debela plast umazanije: žitarice, smola, tobak, sladkor, papir, suha hrana, cement, žagovina, kavna zrna in čaj … Te snovi načeloma povzročajo le razdraženost, a so lahko v koncentrirani obliki nevarne za zdravje, so zapisali na Facebookovi strani iniciative Mesto, ki hoče živeti.

Čeprav prebivalci za onesnaženje na morski gladini krivijo številne industrijske obrate v bližini morja, naj bi bilo v resnici krivo nakladanje žita v splitskem pristanišču približno osem kilometrov od Vranjica. Vodja operativnega centra pristaniške uprave Vicko Vrgoč je za Dnevnik.hr povedal, da je takšno onesnaženje pri nakladanju žita nekaj običajnega. Ker gre za organski material, ki sam potone na dno, je tudi težko organizirati večje čiščenje morja, je še dodal. Težava je zato stalna, od leta 2020, ko so prebivalci začeli iniciativo, pa se ni spremenilo prav veliko.

Vranjic
Profimedia

Poleg opozarjanja javnosti so v iniciativi problematiko naslovili tudi na pristojne organe: “Ni naslova, ki ni prejel naših prijav. In potem dobimo odgovor ministrstva, da je vse čudovito in krasno v primerjavi z vsemi drugimi prijavami, izlivi nafte in olja, požari ter potopljenimi ladjami,” so zapisali.

Onesnaženo pa je ne le morje, temveč tudi zrak: “Če bi začeli naštevati, kaj je v zraku v zalivu Kaštela, bi bil Černobil dojenček v primerjavi z nami. Merilne postaje kakovost zraka v luki večinoma zaobidejo. Vlaganje v zdravje se ne izplača, izsledki merjenja kakovosti zraka pa bi bili verjetno katastrofalni, zato je morda bolje, da ne veste …” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!