Fotografije iz Davosa: Vučić, ki sedi zunaj kroga in se greje z juho

Svet 20. Jan 202309:36 5 komentarjev
Aleksandar Vučić
Zajem zaslona/buducnostsrbijeav/INSTAGRAM

Na družbenih omrežjih in v srbskih medijih so zakrožile fotografije srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Predvsem sta pozornost vzbudili dve: prva, na kateri Vučić na razpravi o Zahodnem Balkanu edini sedi onkraj improviziranega kroga, in druga, na kateri se po razpravi "greje" z juho.

Na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, kjer se je ta teden zbrala elita svetovne politike, je bil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Med drugim se je udeležil razprave o Zahodnem Balkanu, na kateri je bil tudi kosovski premier Albin Kurti.

Že napoved razprave je v srbskih medijih vzbudila kar nekaj pozornosti, piše srbski Danas, kasneje pa je vznemirila tudi sama razprava – vendar ne toliko zaradi vsebine pogovora, temveč ker je Vučić na razpravi sedel odmaknjen od ostalih udeležencev. Medtem ko so zbrani sedeli v dveh vrstah tako, da so gledali drug drugega, je Vučić sedel za njimi, in kot je razvidno s fotografij, je edini gledal v hrbet udeleženca pred sabo.

Po navedbah srbskega Danasa je med prvimi fotografijo komentiral Bojan Pajtić, nekdanji predsednik vlade Vojvodine, ki zdaj opravlja službo profesorja na Pravni fakulteti v Novem Sadu. Fotografijo Vučića, ki sedi onkraj improviziranega kroga voditeljev, je komentiral z besedami: “Vsi mediji pišejo, kako bo Vučić v Davosu imel sestanke na margini. Ne lažejo. Človek dejansko sedi na margini.”

Na razpravi, ki so se je poleg Vučića in Kurtija po navedbah srbske RTS udeležili tudi premier Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premier Albanije Edi Rama, premier Črne gore Dritan Abazović, premier Hrvaške Andrej Plenković in predsednica sveta ministrov BiH Borjana Krišto, je bila tudi slovenska ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

“Navdihujoča in iskrena razprava na ‘Diplomatskem dialogu o Zahodnem Balkanu’. Zagotovimo, da bo 2023 leto preboja za Zahodni Balkan,” je med drugim zapisala na Twitterju.

Kot še poroča srbski Danas, si je po razpravi srbski predsednik privoščil juho, fotografijo s kosila pa je delil kar na družbenem omrežju Instagram. “Tukaj je –11 stopinj Celzija, zato topla juha v kratkem odmoru pride prav,” je zapisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje