Francija in zaveznice bodo umaknile vojake iz Malija

Svet 17. Feb 202211:39 0 komentarjev
vrh EU-Afriška unija
EPA-EFE/IAN LANGSDON/Pool/REUTERS

Francija, njene partnerice iz EU in Kanada bodo začele umikati vojake iz Malija, so danes sporočili iz Elizejske palače. Odločitev so sporočili po delovni večerji o razmerah v Sahelu, ki jo je v sredo v Parizu gostil francoski predsednik Emmanuel Macron in se je je udeležil tudi slovenski premier Janez Janša.

Protiteroristične operacije v Maliju naj bi države končale do junija, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisano v skupni izjavi, ki so jo sprejeli pred današnjim vrhom EU-Afriška unija.

“Politični, operativni in pravni pogoji niso več izpolnjeni” za učinkovito nadaljevanje vojaškega sodelovanja v boju proti terorizmu v Maliju, zato je bila sprejeta odločitev o usklajenem umiku vojakov iz operacij na tem ozemlju, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še piše v skupni izjavi.

Države so obenem zagotovile “pripravljenost, da ostanejo vključene v regijo” Sahela, so sporočili.

V misiji EU v Maliju (EUTM) je trenutno devet pripadnikov Slovenske vojske, so potrdili na ministrstvu z obrambo.

V afriški regiji Sahel je trenutno skupaj 25.000 tujih vojakov. Francija je za pomoč v boju proti terorizmu tja napotila 4300 vojakov. Glavni poudarek misije, znane kot operacija Barkhane, je Mali, kjer je nameščenih do 2500 francoskih vojakov. Francija vodi tudi posebno enoto Takuba, v katero je več evropskih držav prispevalo svoje vojake in katere naloga je tudi boj proti terorizmu, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!