Francija izpustila zajeto britansko ribiško ladjo

Svet 03. Nov 202121:40 0 komentarjev
Cornelis Gert Jan
Stephane Mahe/REUTERS

Francoske oblasti so britanski ribiški ladji, ki so jo zadržali po tem, ko so ji očitali ribolov brez ustreznega dovoljenja, dovolile izplutje. Zajetje ribiške ladje je sicer del širšega spora med Londonom in Parizom glede ribolova po brexitu, ki ga bodo ta teden skušali rešiti državni predstavniki.

Britanska ribiška ladja, ki jo je spričo zaostrovanja spora zaradi ribolovnih dovolilnic teden dni zadrževala Francija, je danes popoldne vendarle zapustila pristanišče Le Havre. Francoske oblasti so ji namreč dan pred napovedanimi pogajanji, na katerih bosta državi skušali zgladiti spor, dovolile izplutje in vrnitev domov.

Gre za ribiško ladjo z vlečno mrežo Cornelis Gert Jan, ki naj bi v francoskih vodah brez ustreznega dovoljenja nalovila dve toni pokrovač.

Odvetnik kapitana ladje je pojasnil, da je sodišče v bližnjem mestu Rouen ladji dovolilo izplutje, ne da bi morala v zameno položiti kakšno finančno jamstvo, piše francoska tiskovna agencija AFP. Sodišče je tako zavrnilo zahtevo francoske države, da ostane ladja zasežena do nakazila 150.000 evrov garancije, kar je odvetnik ocenil kot dokaz, da francoska sodišča delujejo neodvisno od političnega pritiska.

Kapitana sicer še vedno čaka sojenje v Le Havru, ki je predvideno za 11. avgust prihodnje leto. Obtožen je nedovoljenega ribolova v francoskih vodah s strani plovila, ki ni iz Evropske unije. Največja zagrožena kazen za to je 75.000 evrov, piše AFP.

Cornelis Gert Jan
Arjan Buurveld/REUTERS

Spor glede ribolova se bo reševal po diplomatski poti

Jutri v Parizu pričakujejo britanskega ministra za brexit Davida Frosta, ki bo skupaj s francoskim državnim sekretarjem za evropske zadeve Clementom Beaunom skušal najti rešitev za spor med državama.

Frost je sicer po poročanju AFP odločen zagovornik brexita, medtem ko je Beaune tesen zaveznik francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki meni, da Francija ne bi smela plačevati za napake Velike Britanije oziroma za njeno odločitev, da zapusti Evropsko unijo. Dvojica se bo sestala za zaprtimi vrati in novinarska konferenca ni predvidena.

Cornelis Gert Jan
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Pariz očita Londonu, da francoskim ribičem onemogoča dostop do dovolilnic za ribolov v britanskih vodah. Povod je bila septembrska odločitev oblasti v Veliki Britaniji in na otoku Jersey, ki so več deset francoskim ribiškim čolnom zavrnile izdajo dovoljenj za ribolov v svojih ozemeljskih vodah. Za licence so morali francoski ribiči zaprositi zaradi britanskega izstopa iz EU.

Pariz je opozoril, da London s tem krši sporazum o brexitu. London na drugi strani vse očitke zavrača in trdi, da ribiči niso predložili vse potrebne dokumentacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!