Francija namerava znova v celoti podržaviti energetskega velikana EDF

Svet 06. Jul 202218:03 2 komentarja
EDF
PROFIMEDIA

Francoska premierka Elisabeth Borne je napovedala, da bo Francija znova v celoti podržavila energetskega velikana EDF, s čimer bi pripomogla k zagotavljanju energetske varnosti v državi. Kot je pojasnila, bo to družbi EDF dovoljevalo, da bo kar najhitreje uresničila ambiciozne in nujne načrte, povezane s prihodnjo energetsko oskrbo v državi.

“Lahko vam potrdim, da namerava država prevzeti vseh 100 odstotkov kapitala EDF,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejala Elisabeth Borne v prvem govoru v parlamentu po vnovičnem imenovanju na mesto premierke.

Francija ima sicer že v lasti 84 odstotkov EDF, medtem ko je 15 odstotkov delnic v rokah institucionalnih investitorjev in malih delničarjev, zaposleni pa imajo v lasti odstotek podjetja. 15 odstotkov družbe je država preko borze privatizirala jeseni 2005, s čimer je želela zagotoviti dodaten kapital za investicije. Energetska kriza, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, je močno prizadela energetska podjetja, kot je EDF, ki poslujejo po s strani države reguliranih cenah.

Francoska vlada je EDF, ki se že tako sooča z veliko finančno luknjo, naložila še dodaten pritisk s tem, ko je napovedala, da si prizadeva za zamenjavo njegovih dotrajanih jedrskih reaktorjev. EDF ima v Franciji v lasti 45 jedrskih reaktorjev, mnogi od njih pa so na koncu svoje 40-letne življenjske dobe. “Energetski prehod poteka preko jedrske energije,” je dejala Bornova, s čimer je ponovila stališče francoskega predsednika Emanuela Macrona z začetka leta. Jedrski reaktorji sicer še vedno predstavljajo veliko večino francoske električne proizvodnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje