Francija ostri nadzor na meji z Italijo: zaradi pregledov vozil daljše kolone

Svet 12. Nov 202217:45 0 komentarjev
Francija
PROFIMEDIA

Francija je zaradi spora o sprejemu prebežnikov zaostrila nadzor na meji z Italijo. Z mejnega prehoda med italijansko Ventimiglio in francoskim Mentonom poročajo o dolgih kolonah, ki so nastale, ker francoska žandarmerija pregleduje vozila, ki prihajajo iz Italije.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA okoli 500 francoskih policistov izvaja nadzor na več kot desetih prehodih na meji med državama, medtem ko italijanska tiskovna agencija Ansa zaenkrat poroča o treh prehodih, kjer Francozi izvajajo nadzor – poleg mosta San Ludovico med Ventimiglio in Mentonom še nedaleč stran na avtocesti A10 in na bližnjem mostu San Luigi.

A San Ludovico je obenem med turisti zelo priljubljena razgledna točka, ki ponuja čudovit pogled na Sredozemsko morje, zato je tam danes nastala večja gneča, pojasnjuje Ansa.

Senator skrajno desnih Bratov Italije Gianni Berrino je medtem že protestiral. Po njegovem je “nedoumljivo”, da je Francija omejila prost pretok ljudi na notranji meja schengna, “še slabše” pa je, da je to storila kot “povračilni ukrep za eno samo ladjo nevladnikov, ki je priplula v francosko sredozemsko pristanišče”. Pri tem je imel v mislih ladjo Ocean Viking, ki jo upravlja francoska nevladna organizacija SOS Mediterranee, pluje pa pod norveško zastavo. Ta je v petek z 230 rešenimi prebežniki na krovu prispela v francoski Toulon, potem ko je pred Sicilijo tri tedne zaman čakala na dovoljenje italijanskih oblasti za vplutje v pristanišče.

Z ladje se je izkrcalo vseh 230 prebežnikov, štiri so že pred tem zaradi zdravstvenih težav evakuirali s helikopterjem. 189 potnikov, med njimi 23 žensk in 13 mladoletnikov, so nato namestili v bližnjem počitniškem kampu, ki so ga klasificirali kot posebno “mednarodno čakalno cono”, ki ni del francoskega ozemlja in iz katere ne smejo oditi, dokler njihova prošnja za azil ne bo rešena.

Od vseh 230 izkrcanih potnikov naj bi jih 175 Francijo zapustilo, saj jih bo sprejelo 11 drugih držav članic EU, med njimi 80 Nemčija.

Ocean Viking je medtem zapustil Toulon in se odpravil proti nekemu drugemu francoskemu pristanišču, kjer ga čakajo popravila in vzdrževalna dela. K reševanju prebežnikov na morju se bo predvidoma znova vrnil čez nekaj tednov.

Ladja je v minulih dneh povzročila veliko vroče krvi med Rimom in Parizom; francoski notranji minister Gerald Darmanin je v četrtek celo sporočil, da Francija v znak protesta ne bo sprejela 3.500 prosilcev za azil iz Italije. Ostale članice EU, ki sodelujejo v evropskem mehanizmu premestitve beguncev, je pozval k enakemu ravnanju.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je nato Parizu v petek očitala, da se je odzval “agresivno” ter da je njegova kritika Rima “nerazumna in neupravičena”. Pritožila se je tudi, da evropski sistem prerazporejanja beguncev, v katerem naj bi sodelovalo 13 držav EU, ne deluje. Po njenih besedah so v drugih državah EU letos sprejeli le 117 oseb, od tega 38 v Franciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!