Ostrejša izmenjava besed med Parizom in Rimom

Svet 10. Nov 202220:12 0 komentarjev
Gerald Darmanin, Matteo Piantedosi
Francoski notranji minister Gerald Darmanin in italijanski notranji minister Matteo Piantedosi (PROFIMEDIA/N1)

Italija in Francija sta si izmenjali ostrejše besede po tem, ko Italija ni dovolila pristanka ladji Ocean Viking, na krovu katere je več kot 200 prebežnikov. Francoski minister za notranje zadeve je sporočil, da v znak protesta Pariz ne bo sprejel 3.500 prosilcev za azil iz Italije. Ostale članice EU, ki sodelujejo v evropskem mehanizmu premestitve beguncev, je pozval k enakemu ravnanju.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je kot nesprejemljivo obsodil ravnanje Italije, ker ladji Ocean Viking z 231 prebežniki ni dovolila pristanka. Na seji francoske vlade je danes tudi sporočil, da bo ladja Ocean Viking, ki je trenutno na odprtem morju blizu francoskega otoka Korzika, v petek lahko pristala v Toulonu na jugu Francije.

Pojasnil je, da bodo ladji izjemoma dovolili pristanek, ker so italijanske oblasti ljudi na krovu prisilile, da čakajo na morju več tednov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pojasnil je, da bodo tretjino prebežnikov z ladje namestili v Franciji, tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev za status prosilca za azil, pa bodo takoj izgnali iz države. Povedal je še, da so štiri prebežnike z ladje zaradi zdravstvenih razlogov danes s helikopterjem prepeljali na Korziko.

Obsodil je “nerazumno odločitev” Italije, da humanitarni ladji s prebežniki ne dovoli pristanka in jo obtožil, da “se ne obnaša kot odgovorna evropska država”.

V znak protesta se je zato Francija odločila, da poleti, tako kot je bilo načrtovano v okviru evropskega mehanizma premestitve prosilcev za azil, ne bo sprejela 3500 prosilcev iz Italije.

Tudi vse ostale članice Evropske unije, ki sodelujejo v tem mehanizmu, ki omogoča premestitev prosilcev za mednarodno zaščito zlasti iz Italije in Grčije v druge članice, je pozval, naj prekinejo načrtovani sprejem beguncev, ki so trenutno v Italiji. K temu je še posebej spodbudil Nemčijo.

Napovedal je še, da bo Francija okrepila nadzor na meji z Italijo in da bo njen odnos do prebežnikov vplival tudi na druge dvostranske odnose z Italijo.

Italija: Odziv Francije nerazumljiv

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je odziv Francije obsodil kot popolnoma nerazumljiv. “Odziv Francije na zahtevo po sprejemu 234 prebežnikov, medtem ko jih je Italija samo letos sprejela 90.000, je ob nenehnih pozivih k solidarnosti popolnoma nerazumljiv,” je dejal. Izpostavil je, da je 13 članic EU obljubilo, da bodo letos v okviru omenjenega evropskega mehanizma sprejele skupno 8.000 prosilcev za azil, ki so trenutno v Italiji, vendar so jih doslej sprejele samo 117, od tega 38 Francija, poroča AFP.

Druge članice EU je obtožil, da uveljavljajo načelo, da je Italija “edino evropsko pristanišče za nezakonite priseljence” in poudaril, da države, ki so vstopne točke za prebežnike, ne morejo biti same odgovorne zanje. Ne razume tudi, “zakaj bi morala Italija prostovoljno sprejeti nekaj, česar drugi niso pripravljeni”.

Ladja Ocean Viking, ki jo upravlja francoska nevladna organizacija SOS Mediterranee, pluje pa pod norveško zastavo, je v torek odplula izpred Sicilije proti Franciji, potem ko je tri tedne zaman čakala na dovoljenje italijanskih oblasti za vplutje v pristanišče. Nova italijanska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni je zaostrila svojo politiko do sprejemanja migrantov, zlasti tistih z ladij tujih nevladnih organizacij.

Minuli konec tedna so oblasti z drugih dveh ladij nevladnih organizacij – Humanity 1 in Geo Barents – dovolile le izkrcanje ranljivih skupin. V torek pa so italijanske zdravstvene oblasti ukazale, da se z ladij dovoli tudi preostalim 250 prebežnikom. Odločitev je Meloni označila za “bizarno”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!