Francija s težavo vzdržuje jedrske reaktorje

Svet 08. Mar 202313:10 1 komentar
Profimedia

Iz Francije poročajo o novi razpoki na hladilni cevi enega od jedrskih reaktorjev. Francoska energetska skupina EDF, ki je v državni lasti beleži milijardne izgube in se sooča z vrsto težav pri vzdrževanju reaktorjev. Samo lani so jih iz omrežja morali izklopiti 16.

Francoska energetska skupina EDF poroča o novi razpoki na hladilni cevi enega od jedrskih reaktorjev. EDF se sooča z vrsto težav pri vzdrževanju reaktorjev, zaradi nujnih popravil so jih morali samo v zadnjem letu iz omrežja izklopiti več kot deset, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
EDF je prejšnji mesec poročal o hudih težavah s korozijo na ohlajevalnem sistemu reaktorja Penly 1 na severu države. Reaktor je bil tako eden od 16, ki jih je Francija lani izklopila. Kot navaja AFP, je javnost o težavah izvedela šele po medijskih razkritjih.

Tokrat so poročali o novi razpoki, ki je dolga 15,5 centimetra in globoka 2,3 centimetra. Razpoka po pojasnilih francoskega urada za jedrsko varnost ASN pokriva približno četrtino oboda cevi, ki je debela 2,7 centimetra.

Regulator je energetskemu podjetju naročil, naj ponovno preuči svojo strategijo naslavljanja težav s korozijo. Kot so izpostavili v ASN, bi lahko imelo to velike finančne posledice za zadolženo javno podjetje v državni lasti in francosko zmogljivost proizvodnje energije.

Francija, nekoč vodila izvoznica elektrike v Evropi, je morala zaradi težav z reaktorji čez zimo povečati uvoz energije iz Nemčije in drugih sosednjih držav.

Profimedia

Nova razpoka v reaktorju Penly po poročanju AFP sicer ne predstavlja neposredne grožnje okolju ali ljudem, saj se nahaja na sistemu, ki se za hlajenje reaktorja uporablja le v primeru izrednih razmer.

“Kar je novega, je globina razpoke,” je za AFP pojasnil strokovnjak Yves Marignac, sicer svetovalec ASN.

Lani je EDF beležil 17,9 milijarde evrov izgube, zadolženost podjetja pa se je povečala na 64,5 milijarde evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje