Francija ukinja državljanstvo ob rojstvu na otoku v Indijskem oceanu

Svet 11. Feb 202418:07 0 komentarjev
Mayotte
Foto: PROFIMEDIA

Francija bo na otočju Mayotte v Indijskem oceanu, kjer se spopadajo s socialnimi nemiri in migracijsko krizo, ukinila pravico do francoskega državljanstva ob rojstvu.

Francija bo na otočju Mayotte v Indijskem oceanu, najrevnejšem čezmorskem ozemlju države, ki se spopada s socialnimi nemiri in migracijsko krizo, ukinila pravico do francoskega državljanstva ob rojstvu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Mayotte sestavljata dva otoka, ki sta leta 1973 glasovala za to, da ostaneta del Francije, medtem ko so drugi otoki v okoliškem arhipelagu, kjer prevladujejo muslimani, razglasili neodvisnost kot Komori. Na otočju Mayotte živi okoli 310.000 ljudi.

Na tisoče prebivalcev Komorov, ki bežijo pred revščino in korupcijo v domovini, se vsako leto odpravi na Mayotte v iskanju boljšega življenja. Nekateri priseljenci na Mayotte pridejo tudi iz vzhodnoafriških držav.

Val priseljencev je na otočju Mayotte povzročil velike napetosti, saj se številni domačini pritožujejo zaradi kriminala in revščine. V zadnjih treh tednih so aktivisti organizirali stavke in postavljali cestne zapornice v znak protesta proti pomanjkanju varnosti in migracijski krizi.

Darmanin je danes ob obisku na otočju napovedal, da bodo v boju proti priseljevanju ukinili pravico do francoskega državljanstva ob rojstvu. “Kdor ne bo otrok francoskih staršev, ne bo mogel postati Francoz,” je poudaril. Dejal je, da bo ukrep zahteval spremembo ustave in bo zmanjšal privlačnost otočja za morebitne migrante.

V boju proti nezakonitemu priseljevanju na Mayotte je Pariz že poostril nadzor, uničil številna taborišča in deportiral migrante.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!