Francoska narodna skupščina glasovala za vpis pravice do splava v ustavo

Svet 25. Nov 202208:32 1 komentar
PROFIMEDIA

Francoski spodnji dom parlamenta je glasoval za vpis pravice do splava v ustavo, s čimer se je odzval na nedavne omejitve te pravice v ZDA in na Poljskem. Predlog zakona, ki sta ga pripravili vladajoča koalicija in levičarska stranka Nepokorna Francija (LFI), mora zdaj potrditi senat, nato pa naj bi sledil še referendum o tem vprašanju.

“Zakon zagotavlja učinkovitost in enak dostop do pravice do prostovoljne prekinitve nosečnosti,” se glasi predlagani amandma k 66. členu ustave, ki ga je francoska narodna skupščina sprejela s 337 glasovi za in le 32 proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pobudo je spodbudila junijska odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da zavrne prej na zvezni ravni zagotovljeno pravico Američanov do postopkov umetne prekinitve nosečnosti na podlagi razsodbe Roe proti Wade iz leta 1973.

Odločitev o tej pravici je v ZDA odtlej v rokah posameznih zveznih držav. V 13 so splav v večini primerov že prepovedali, v nekaterih drugih pa so pomembno omejili dostop do njega. Pravico do splava je nedavno močno omejila tudi konservativna poljska vlada.

Poslanka Mathilde Panot iz LFI, ena od pobudnic ustavnega amandmaja, je ob njegovem sprejetju dejala, da je bila ta poteza nujna, da preprečijo morebitno nazadovanje Francije pri vprašanju splava. “To je velik korak (…) a to je šele prvi korak,” pa je dejal poslanec Sacha Houlie iz stranke Renesansa francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Mathilde Panot
PROFIMEDIA

Marine le Pen o zgrešenosti te poteze

Medtem je voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen, katere Nacionalni zbor je največja opozicijska stranka v parlamentu, vpis pravice do splava v ustavo v začetku tedna označila za popolnoma zgrešeno, saj ta pravica po njeni oceni v Franciji ni ogrožena, navaja AFP.

Splav je bil v Franciji legaliziran leta 1974 z zakonom, za katerega se je zavzemala takratna ministrica za zdravje Simone Veil, sicer ikona ženskih pravic, ki ji je Macron po njeni smrti leta 2018 izkazal redko čast in dovolil, da jo pokopljejo v Panteonu.

Prejšnji poskus vpisa pravice do splava in kontracepcije v francosko ustavo z drugačnim besedilom je tradicionalno konservativno usmerjeni senat oktobra zavrnil. Tudi ta drugi poskus bo potreboval zeleno luč v zgornjem domu parlamenta, nato pa naj bi Francozi o njem glasovali še na referendumu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje