Francoska vlada prepovedala skrajno desno mladinsko skupino Zouaves Paris

Svet 05. Jan 202216:34
Eric Zemmour
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Francoska vlada je prepovedala delovanje skrajno desničarski mladinski skupini Zouaves Paris. V odloku je zapisala, da skupina "širi odkrito rasistični diskurz", ki vključuje "simbole nacistične ideologije" in "bele nadvlade".

Francoska vlada je danes prepovedala delovanje skrajno desničarski mladinski skupini Zouaves Paris, ki jo krivijo za napade na protirasistične aktiviste na nemirnem decembrskem shodu skrajno desničarskega predsedniškega kandidata Erica Zemmourja.

“Skupina ‘Zouaves Paris’ je bila danes zjutraj na seji vlade prepovedana v skladu z navodili predsednika” Emmanuela Macrona, je na Twitterju zapisal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Po njegovih navedbah je skupina spodbujala “sovraštvo in nasilje”.

Skupina “širi odkrito rasistični diskurz”

V odloku o prepovedi delovanja skupine, ki je bila ustanovljena leta 2017 in naj bi imela le okoli 20 zvestih članov, je zapisano, da skupina “širi odkrito rasistični diskurz”, ki vključuje “simbole nacistične ideologije” in “bele nadvlade”.

Zemmour je kmalu po napovedi kandidature za predsednika na letošnjih volitvah člane Zouaves Paris obtožil napada na aktiviste skupine SOS Racisme na shodu 5. decembra. V napadu je bil lažje poškodovan tudi Zemmour.

Policija je 23-letnega vodjo skupine Marca de Cacqueray-Valmeniera pridržala in obtožila napada. Skupina je sicer dobila ime po elitnih enotah francoskih čet, ki so se borile v Afriki v 19. stoletju.

Priljubljenost Zemmourja se je v zadnjih tednih umirila

Priljubljenost Zemmourja se je ob napovedi kandidature povečala, vendar se zdi, da se je v zadnjih tednih umirila. Večina anket še vedno napoveduje, da bo v prvem krogu prejel okoli 15 odstotkov glasov. Zemmour uradno sicer še ni kandidat, saj mora pred tem zbrati 500 podpisov francoskih županov.

Zemmourja nasprotniki obtožujejo, da je rasist, kar sam zanika. Večkrat je namreč kritiziral islam in priseljevanje, za katera pravi, da škodita francoski identiteti.

Komentari

Vaš komentar