Francoski kmetje se ne hecajo: vdrli na sejmišče, kjer je sestankoval Macron

Svet 24. Feb 202409:39 1 komentar
Pariz, kmetje protest
Profimedia

Namesto na tisoče obiskovalcev je pariški kmetijski sejem, ki bi se moral odpreti danes ob 9. uri, preplavilo na desetine specialcev. Kmečki protestniki so namreč pred odprtjem vdrli na sejmišče, kjer je francoski predsednik Emmanuel Macron sestankoval s sindikalisti, ki so na čelu velikih protestov. "Ta sejem mora potekati v miru," je v prvi izjavi po dogodkih dejal Macron.

“Kot vsako leto se bom udeležil odprtja razstave in se srečal z vsemi, ki se želijo pogovarjati,” je včeraj francoski predsednik Emmanuel Macron najavil udeležbo na odprtju znanega pariškega kmetijskega sejma, ki ga po poročanju francoskih medijev letno obišče 600 tisoč ljudi.

Sprva je napovedoval tudi udeležbo na velikem panelu, ki pa jo je včeraj zvečer na poziv kmetijskih organizacij, nezadovoljnih s stanjem v kmetijstvu, odpovedal. Kmetijski ceh je razjezilo, ko je v javnost prišlo, da bo v debati na predlog njegovega kabineta sodeloval tudi predstavnik okoljske organizacije Soulevements de la Terre (SLT) – prav vse ostrejša okoljska regulativa pa je eden glavnih vzrokov nezadovoljstva kmetov po Franciji in Evropi.

Mednarodni kmetijski salon je pomemben trenutek za naše kmete in celoten narod. Vsi ga moramo spoštovati,” je na družbenem omrežju X zapisal Macron in nato dodal, da so ga najprej organizatorji povabili v želji, da bi bil ta salon drugačen od “samo še ene razstave”, v želji po odprti razpravi. “Zdaj kmetje zahtevajo obratno, kar bom upošteval,” je navedel.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Foto: Florion Goga
/REUTERS)

Svetovalci so mu odsvetovali

Je pa Macron navedel, da se bo kljub temu na sejmišču sestal s sindikati in da bo prisoten na odprtju, čeprav naj bi mu po poročanju francoskih medijev več svetovalcev to odsvetovalo. Verjetno iz varnostnih razlogov.

Manj kot uro pred slovesnim odprtjem kmetijskega salona pa je več deset demonstrantov nasilno vdrlo skozi vrata razstavišča, kjer je Macron zajtrkoval s predstavniki sindikatov kmetov.

Prišlo je do spopada z varnostniki, udarcev in prerivanja, poroča LeFigaro.fr. Protestniki so se nato postavili v središče glavne dvorane, razvili transparente in skandirali gesla, kot je “Macron, odstopi”. Sejmišče so preplavili pripadniki specialnih enot, v katere naj bi protestniki metali jajca in seno. Kasneje je nov val protestnikov poskušal vdreti na sejmišče, policija je ukrepala s solzivcem.

Po prvih napadih so organizatorji napovedovali, da bodo sejem, kot napovedano, odprli ob 9. uri, le da so bodo nekatere dele sejmišča zaprli za javnost, jezne protestnike pa bo nadzorovala policija. A se to ni zgodilo. Malo po 9. uri je Macron stopil pred novinarje in med drugim dejal, da mora sejem potekati v miru. “Z razbijanjem stojnic ne pomagate svojim kolegom,” je sporočil protestnikom.

Na novinarsko vprašanje o vabilu okoljevarstvenikom je dejal, da jih njegov kabinet ni vabil v razpravo in da je šlo za napako v komuniciranju.

Pariz, kmetje, protest
Profimedia

“Kriza prihodkov, kriza zaupanja, kriza priznanja”

Opisal je, kako država pomaga kmetijstvu, nato pa po poročanju LeFigaro.fr priznal, da kmetijstvo doživlja “krizo prihodkov, krizo zaupanja in krizo priznanja”. Po njegovem mnenju je francosko kmetijstvo kljub temu trdno in zmanjšuje rabo pesticidov. Država pa ima v kmetijskem resorju tri cilje, je dejal: nahraniti državo, zaščititi kmete in kmetijstvu zagotavljati delovno silo. Napovedal je shemo pomoči, načrte za določitev minimalnih cen kmetijskih proizvodov ter nadaljevanje prizadevanj za okrepitev nadzora in poenostavitev kmetovanja na evropskem nivoju.

Na portalu Forbes Slovenija smo s sogovorniki analizirali razloge za kmečke vstaje po Evropi. Nezadovoljstvo kmetov po vsej Evropi je posledica več dejavnikov, ki jih je agrarni ekonomist in profesor na Biotehniški fakulteti Emil Erjavec za Forbes Slovenija strnil v tri sklope: slabši ekonomski položaj kmetov, ki je posledica visokih stroškov in nizkih odkupnih cen; spreminjanje kmetijske politike zaradi evropskega zelenega dogovora; in socialni oziroma strukturni razlogi. Če ne bo dogovora s finančnimi ministrstvom glede davčnih sprememb, tudi slovenski kmetje napovedujejo večji protest.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje