Francoski minister: Pogovor Bidna in Macrona korak v pravo smer

Svet 23. Sep 202120:29 0 komentarjev
Francoski zunanji minister Le Drian
John Minchillo/REUTERS

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je danes od ZDA zahteval konkretna dejanja po sporu glede prodaje podmornic Avstraliji. Na srečanju z ameriškim kolegom Antonyjem Blinknom ob robu Generalne skupščine ZN je opozoril, da bo trajalo še nekaj časa, preden se bo spor končal.

Le Drian je na srečanju z ameriškim kolegom še dejal, da je bil sredin telefonski pogovor med predsednikoma ZDA in Francije, Joejem Bidnom in Emmanuelom Macronom prvi korak v smeri obnovitve odnosov, so sporočili iz francoskega zunanjega ministrstva.

Pariz je močno razjezil varnostni dogovor ZDA, Avstralije in Združenega kraljestva (Aukus) o sodelovanju v indijsko-pacifiški regiji, zaradi katerega je Avstralija odpovedala dogovor s Francijo o nakupu konvencionalnih podmornic in se namesto tega odločila za ameriške jedrske podmornice. Le Drian je opisal odločitev Avstralije, da raje kupi ameriške kot francoske podmornice, kot nož v hrbet.

Odzval se je direktor francoskega podjetja Naval Group

Medtem se je prvič odzval tudi izvršni direktor francoskega proizvajalca podmornic Naval Group Pierre Eric Pommellet, ki je označil odločitev Avstralije za politično. Podjetje ni dobilo vnaprejšnjega opozorila Avstralije glede odpovedi dogovora, je danes povedal za časnik Le Figaro. Celo na dan, ko so razglasili novo zavezništvo, je podjetje sprva dobilo še zeleno luč Avstralije glede nadaljnjih korakov projekta, kasneje pa odpoved, je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!