Francoski obveščevalci potrdili vohunjenje za novinarji

Svet 03. Avg 202109:57 > 12:54 0 komentarjev
telefon
Profimedia

Francoski obveščevalci so potrdili vohunjenje za novinarji francoskih medijev France 24 in Mediapart. "Nekaj časa traja, da se zaveš; izredno neprijetno je razmišljati, da si bil tarča vohunjenja, da so videli fotografije moža in otrok, prijateljev /.../" je komentirala novinarka Lénaïg Bredoux (Mediapart).

Francoska nacionalna agencija za varnost informacijskih sistemov (Anssi) je potrdila, da so bili tarča vohunskega sistema Pegasusa trije medijski uslužbenci iz dveh francoskih medijskih hiš: mednarodne televizijske postaje France 24 in preiskovalnega portala Mediapart. Kot so potrdili obveščevalci, so s Pegasusom vohunili za novinarjem Edwyem Plenelom, ki vodi Mediapart, in novinarko spletišča Lénaïg Bredoux, piše Guardian. Ime uslužbenca France 24, za katerim so vohunili, ni znano.

Sodeč po izsledkih raziskave 17 medijskih hiš, vključno z Guardianom, je bilo na seznamu morebitnih tarč vohunskega sistema Pegasus 180 novinarjev na svetu. Po informacijah Guardiana so bili pri televiziji France 24 “zelo šokirani”, ko so izvedeli za vohunjenje – telefon novinarja je bil kompromitiran trikrat med majem 2019 in januarjem 2021 – novinarka Lénaïg Bredoux pa je komentirala, da je bila potrditev vohunjenja pričakovana. Da je tarča vohunjenja, je sumila že prej.

“Trojanski konji”

“Nekaj časa traja, da se zaveš; izredno neprijetno je razmišljati, da si bil tarča vohunjenja, da so videli fotografije moža in otrok, prijateljev – to so vse kolateralne žrtve /…/” je po navedbah britanskega časopisa povedala Bredoux in opozorila, da jo skrbi za njene vire, ki bi utegnili biti ogroženi.

Novinarka je leta 2015 objavila serijo člankov o generalnem direktorju maroških obveščevalcev Abdelatifu Hamučiju, navaja Guardian. Kot je dodala, francoski novinarji niso v istih razmerah kot njihovi kolegi v Maroku – po novinarkinih besedah so novinarje v Franciji uporabili kot “trojanske konje”, da so prišli do maroških.

Anssi je prva neodvisna in vladna institucija, ki je potrdila ugotovitve preiskave medijskih hiš o (morebitnem) vohunjenju z vohunsko opremo Pegasus, ki jo proizvaja izraelsko podjetje NSO Group. Spomnimo, pariška nevladna organizacija Forbidden Stories in Amnesty International sta pridobila seznam 50.000 telefonskih številk oseb, ki so bile identificirane kot morebitne tarče sistema Pegasus od leta 2016.

Med številkami je tudi telefonska številka francoska predsednika Emmanuela Macrona in nekdanjega francoskega premierja Édouarda Philippa, zaradi česar v Franciji poteka več preiskav. Sumijo, da so za francoskim političnim vrhom vohunili deležniki iz Maroka, v Maroku pa so te obtožbe zavrnili in pred pariškim sodiščem vložili tožbo zoper Forbidden Stories in Amnesty International zaradi obrekovanja, še piše Guardian.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!