SD zahteva pojasnila vlade o toleriranju neonacistov in preiskavo afere Pegasus

Slovenija 29. Jul 202112:03 > 21:27 5 komentarjev
Tanja Fajon in Matjaž Nemec
Žiga Živulović jr. /BOBO

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec je napovedal, da bo konec avgusta sklical sejo Knovsa, kamor bo povabil tudi premierja Janeza Janšo in direktorja policije Antona Olaja. S predsednico SD Tanja Fajon sta spregovorila tudi o pritiskih na policijo, vohunski opremi Pegasus in vzponu neonacističnih skupin v Sloveniji.

Predsednik Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) Matjaž Nemec iz vrst SD bo v zadnjem tednu avgusta predlagal sklic seje Knovsa glede nadzora v policiji. Povabili bodo tudi premierja Janeza Janšo in direktorja Policije Antona Olaja.

Kot je dejal Nemec, bodo Olaja povabili, saj pričakujejo, da pojasni svoje morebitne povezave z rumenimi jopiči. “Ljudje morajo dobiti odgovore, zakaj in čemu naša vlada tolerira neonaciste in ne pusti policistom, da ukrepajo proti njim,” je ob tem dodal.

Po besedah poslanca iz vrst SD imajo informacije, da bo Olaj do konca tedna razdelil opomine pred odpovedjo vodilnim na PU Ljubljana. To je označil za pritiske na policijo. Spomnimo – Olaj je odredil nadzor nad delom policistov po njihovem posredovanju na alternativni državni proslavi 25. junija, pa tudi strokovni nadzor nad delom policijske enote, ki varuje DZ.

Predsednica SD Tanja Fajon in Nemec sta se v izjavi dotaknila tudi vohunske opreme Pegasus, katere nakup je slovenska vlada zanikala. “Več vprašanj se pojavlja, kaj je Janez Janša decembra počel v Izraelu, ko se je dobil tudi s predstavniki družbe, ki prodaja vohunsko opremo,” je dejala predsednica SD.

Fajon je pozvala vlado, naj zagotovi neodvisno, forenzično raziskavo mobilnih aparatov poslancev in preiskovalnih novinarjev, da se ugotovi, komu so prisluškovala, zakaj in kdaj. “Vlada je odgovorna za navodila, da preiščejo nepravilnosti.” Poudarila je, da se bo v primeru, da predsednik vlade tega ne bo storil, treba obrniti na evropske institucije.

V Sloveniji bi to lahko preiskovala neodvisna agencija, morda tudi tuja, ki deluje nepristransko, je dejala Tanja Fajon. V tujini je to omogočila Amnesty International.

“Nadzor nad slovensko družbo in vzporeden nadzor nad policijo postaja zelo zaskrbljujoč. V času tretjega mandata Janševe vlade se krepijo tudi neonacistične skupine, zato moramo biti pozorni, kaj se dogaja z varnostjo v Sloveniji,” je še opozorila.

Iz policije so danes za TV Slovenija zavrnili očitke. “Občasna zatrjevanja, ki jih je mogoče zaslediti v javnosti in namigujejo na ‘politizacijo policije’, kategorično zavračamo,” so zapisali v odzivu. Dodali so še, da se bo Olaj odzval na vabilo na sejo Knovsa, če ga bo prejel.

Odzvali pa so se tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), zlasti na navedbe, da naj bi nekateri zaposleni na policiji prejeli opomine pred odpovedjo, ker so sodelovali pri preprečitvi konflikta na protestu konec junija med t. i. rumenimi jopiči in udeleženci protesta. V pozivu članom, ki ga je sindikat objavil na svojem profilu na Facebooku, so takšno ravnanje vodstva policije označili za nezakonito in poseg v pravice iz delovnega razmerja.

Predsednik SPS Kristjan Mlekuž je vse zaposlene, ki bi prejeli kakršnokoli pisanje delodajalca v zvezi z navedenimi dogodki, pozval, da se obrnejo na sindikat. Zagotovil je, da jim bo sindikat zagotovil brezplačno pravno pomoč, ne glede na članstvo v sindikatu. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje