Madžarsko tožilstvo uvedlo preiskavo glede Pegasusa

Svet 22. Jul. 202118:40
Delite:
telefon
Foto: Profimedia

Madžarsko tožilstvo je danes sporočilo, da so odprli preiskavo glede domnev, da je madžarska vlada uporabljala programsko opremo Pegasus za vohunjenje za več sto telefonskimi številkami, med drugim novinarjev in aktivistov. Madžarska vlada trdi, da je vedno ravnala v skladu z zakonom.

“Naloga preiskave je vzpostaviti dejstva in ugotoviti, ali in kakšen zločin se je zgodil,” so sporočili iz tožilstva v Budimpešti. Za preiskavo so se odločili po več pritožbah zaradi programske opreme Pegasus, saj so se pojavila ugibanja, da so z njo nezakonito zbirali tajne informacije, so dodali.

Madžarske oblasti zavračajo očitke

Svetovni mediji so konec prejšnjega tedna razkrili, da se je v številnih državah po svetu uporabljalo vohunski program Pegasus, ki ga je razvilo izraelsko podjetje NSO Group, in omogoča dostop do informacij na okuženih telefonih. Madžarska je bila na seznamu domnevnih držav, ki bi lahko uporabljale to opremo za vohunjenje.

Madžarske oblasti so očitke zavrnile, češ da nimajo podlage. Notranji minister Sandor Pinter je v začetku tedna dejal, da je Madžarska vedno delovala v skladu z zakonom. Zunanji minister Pter Szijjarto pa je vztrajal, da vlada ni seznanjena s tovrstnim zbiranjem podatkov.

Komentari

Vaš komentar