Francosko smučišče kot prvo v Evropi prepovedalo kajenje

Svet 22. Dec 202220:25 0 komentarjev
Les Gets
Spletna stran smučišča Les Gets

Francosko smučarsko letovišče Les Gets je postalo prvo v Evropi, ki je na območju letovišča prepovedalo kajenje. Kljub temu ohranjajo pet točk, kjer bodo kadilci lahko kadili.

Francosko smučišče v vasici Les Gets je postalo prvo v Evropi, ki je obiskovalcem prepovedalo kajenje. Na območju celotnega smučišča, ki je sezono odprlo prejšnjo soboto, bodo tako obiskovalce letos pričakale table za prepoved kajenja.

Kot je za CNN dejal direktor marketinga tega smučarskega letovišča Benjamin Mugnier, so se za potezo odločili po tem, ko se stvari niso spremenile na bolje, kljub temu da so zadnja leta smučarjem kadilcem priskrbeli celo žepne pepelnike.

“Konec vsake smučarske sezone smo na smučišču vseeno našli podobno število cigaretnih ogorkov. Lani jih je tako sto prostovoljcev pobralo kar okoli tri tisoč,” pove Mugnier.

Po tej čistilni akciji so se zato odločili, da na smučišču prepovejo kajenje. Kot so dejali, je bila odločitev težka, a nujna.

Spoštovanje prepovedi bodo nadzirali redarji

Spoštovanje prepovedi kajenja bodo ob progi nadzirali občinski redarji, vse kršitelje pa bodo tudi oglobili.

Pravilo ne bo veljalo le v smučarski sezoni, temveč tudi izven nje, ko Les Gets postane priljubljena točka za pohodništvo, športno plezanje in taborjenje. Slogan kampanje je namreč “Les Gets, območje brez cigaretnih ogorkov.”

Vseeno pa kadilci v tem letovišču, ki leži blizu švicarske meje, ne bodo popolnoma prikrajšani za svojo razvado. Na območju bo namreč vzpostavljenih pet točk, kjer bo kajenje dovoljeno.

Kot so sporočili s smučišča, bo imela odločitev tudi dodaten okoljski pomen. Ogorki, ki jih bodo zbrali na teh petih točkah, bodo namreč reciklirani ter porabljeni za namene energetske oskrbe.

Na smučišču upajo, da bodo njihovemu zgledu sledili tudi drugi ponudniki turističnih storitev.

Odločitev ni odgnala gostov

Pred uvedbo prepovedi so bili nekateri sicer zaskrbljeni, da bo odločitev odgnala del gostov.

Toda kot je povedal Mugnier, so podporo njihovi potezi izrazili celo kadilski gostje. Tudi število rezervacij se zaradi prepovedi ni zmanjšala, zatrjuje.

Nekadilska smučišča sicer obstajajo že na Novi Zelandiji, Japonskem in v Kanadi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!