Francozi še naprej na nogah: na ulicah množice, ponekod izgredi (VIDEO)

Svet 28. Mar 202318:24 3 komentarji

Na ulicah francoskih mest se je danes znova zbralo več sto tisoč ljudi, ki so izražali nasprotovanje pokojninski reformi. Zgodili so se tudi izgredi, a so teh za zdaj zabeležili manj kot minuli teden, ko je v državi potekala deveta nacionalna stavka.

V Franciji se je danes desetega dneva nacionalnih protestov proti pokojninski reformi udeležilo več sto tisoč ljudi. Frustracija javnosti je, tako tiskovna agencija Reuters, že prerasla v širši sentiment nasprotovanja francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu. Po podatkih sindikata CGT se je protesta v Parizu udeležilo približno 450.000 ljudi, medtem ko francoska vlada navaja številko 93.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih vlade se je protestov po vsej državi danes udeležilo okoli 740.000 ljudi. To je nekoliko manj glede na udeležbo minuli četrtek, ko je po celotni Franciji protestiralo nekaj več kot milijon ljudi. Notranji minister Gerald Darmanin je napovedal, da bo za red skrbelo rekordno visoko število pripadnikov varnostnih sil: 13.000, od tega samo v Parizu 5.500.

Iz mesta Nantes so poročali o spopadih med protestniki in policisti ter požigu bančne poslovalnice, o izgredih so poročali tudi iz mest Rennes, Bordeaux in Toulouse. Skupine v črno oblečenih protestnikov so v Parizu zažigale zabojnike za smeti in metale stvari v policiste, na kar so se ti odzvali s solzilcem.

Francija
Nantes, Francija (Stephane Mahe/REUTERS)

V francoski prestolnici so člani sindikatov s hojo po železniški progi blokirali eno večjih pariških železniških postaj Gare de Lyon. Po podatkih sindikata CGT se je protesta v Parizu udeležilo približno 450.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija
Pariz (Gonzalo Fuentes/REUTERS)

Protestnim pohodom, ki so jih organizirali sindikati, so se pridružili tudi dijaki in študenti. Proteste so znova pospremile stavke, tudi na državni železnici SNCF, zato je bil železniški promet zelo oviran. Uprava za civilno letalstvo pa je pozvala letalske družbe, naj zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa odpovejo del svojih letov v četrtek in petek, zlasti na letališču Paris-Orly. Motena je bila tudi oskrba z gorivom v nekaterih francoskih regijah.

Francozi še naprej množično protestirajo zoper pokojninsko reformo, ki jo je francoska vlada sprejela mimo parlamenta, kar je Francoze le še bolj razjezilo. Predsednik Macron želi, da bi reforma začela veljati do konca leta. Ta med drugim predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let in podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno.

Francija
Nantes, Francija (Stephane Mahe/REUTERS)

Minuli četrtek so bili protesti najbolj nasilni doslej, saj je v prestolnici prišlo do uličnih spopadov, v Bordeauxu pa je bila v požaru poškodovana mestna hiša. Protestniki in organizacije za človekove pravice, tudi Svet Evrope, so policiste kritizirali zaradi prekomerne uporabe sile.

V Parizu so si medtem prebivalci nekoliko oddahnili, saj je sindikat CGT po več kot treh tednih od srede napovedal začasno ustavitev stavke smetarjev, da bi lahko odpeljali smeti. Na ulicah prestolnice se je namreč nabralo že več kot 7.000 ton smeti, zato so mestne oblasti smeti začeli odvažati kar z bagri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje