Frontex pošilja okrepitve na mejo med Litvo in Belorusijo

Svet 12. Jul 202117:08 0 komentarjev
Meja med Litvo in Belorusijo
Janis Laizans/REUTERS

V prvem tednu julija so litovske oblasti na meji z Belorusijo zabeležile več kot 800 nezakonitih prehodov. Prvih šest uslužbencev so na litovsko-belorusko mejo poslali v začetku meseca, njihovo število pa naj bi povečali na 60.

Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex bo na mejo med Litvo in Belorusijo poslala dodatne okrepitve v podporo litovskim varnostnim silam. Samo v prvem tednu julija so namreč zabeležili 800 nezakonitih prehodov meje iz Belorusije v Litvo, so sporočili iz Frontexa.

“Razmere na litovski meji z Belorusijo ostajajo skrb vzbujajoče. Odločil sem se, da v Litvo pošljemo skupino za hitro posredovanje na mejah, da bi okrepili zunanjo mejo EU,” je danes dejal izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

V prihodnjih dneh bodo v Litvo poslali dodatne pripadnike mejne straže in patruljne avtomobile. Poleg tega pa še uslužbence, usposobljene za pogovore z migranti, da bi zbrali informacije o kriminalnih združbah, vpletenih v nezakonite migracije prek meje, je povedal Leggeri, piše v sporočilu za javnost na spletni strani Frontexa. Prvih šest uslužbencev so na litovsko-belorusko mejo poslali v začetku meseca. Zdaj naj bi njihovo število po navedbah litovske mejne straže povečali na 60, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Meja med Litvo in Belorusijo
Janis Laizans/REUTERS

Na Frontexu so pojasnili, da so samo v prvem tednu julija litovske oblasti na meji z Belorusijo zabeležile več kot 800 nezakonitih prehodov. Medtem ko je v prvi polovici leta večina migrantov prihajala iz Iraka, Irana in Sirije, so v zadnjem času zaznali spremembe v sestavi migracijskih tokov. Julija so bili med migranti večinoma državljani Konga, Gambije, Gvineje, Malija in Senegala, so navedli na evropski agenciji. Po današnjih navedbah litovske mejne straže je v zadnjih 24 urah v državo iz Belorusije prišlo 60 ljudi. Minuli konec tedna pa je mejo nezakonito prečkalo 90 migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je EU večkrat zagrozil, da bo v odziv na sankcije proti Minsku prek meje v Evropo spustil migrante in begunce z vojnih območij. Pri tem je še posebej na udaru Litva, ki si z Belorusijo deli 680 kilometrov meje. Zaradi vse višjega števila migrantov je na meji z južno sosedo začela postavljati žično ograjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!