Futuristični načrt Dubaja: 93 kilometrska zaprta kolesarska steza

Svet 08. Feb 202311:56 4 komentarji
The Loop Dubaj
PROFIMEDIA

V Dubaju načrtujejo gradnjo zaprtega večnamenskega prostora za rekreacijo in preživljanje prostega časa – od športnih igrišč do kolesarske steze in vrtičkov za pridelavo hrane. V prostoru bodo lahko nadzorovali vremenske pogoje.

Hoja, tek ali kolesarjenje je v Dubaju v Združenih arabskih emiratih ob visokih temperaturah misija nemogoče.

Arhitekturni in oblikovalski biro URB se je zato lotil projekta The Loop, v katerem bi omogočili nadzor nad vremenskimi razmerami.

URB je specializiran za trajnostni razvoj mest, idejo pa so si zamislili v obliki zanke, dolge 93 kilometrov, kjer bi se raztezala kolesarska steza, več dvoran in vertikalni vrtovi.

The Loop Dubaj
PROFIMEDIA

V notranjosti bi lahko nadzorovali temperaturo, vlago in druge parametre, kar bi uporabnikom omogočalo, da se ukvarjajo z dejavnostmi, s katerimi se sicer zaradi ekstremnih vremenskih razmer ne morejo.

Glavni cilj projekta je spodbuditi več kot tri milijone prebivalcev Dubaja k hoji, teku in kolesarjenju, kar naj bi pripomoglo k izboljšanju splošnega zdravstvenega stanja prebivalstva, ob tem pa bi želijo promovirati kolo kot primarno prevozno sredstvo.

Loop je zamišljen kot večnamenski prostor za rekreacijo in preživljanje prostega časa z različnimi vsebinami – od športnih igrišč in fitnes dvoran do vertikalnih vrtov za pridelavo hrane.

Projekt je trenutno v fazi raziskav. Če ga bodo kasneje zgradili, bo ena najsodobnejših tovrstnih infrastruktur na svetu, ki sicer naj ne bi prispevala le k zmanjšanju onesnaženosti v mestu, ampak bi temeljila tudi na obnovljivi kinetični energiji.

The Loop Dubaj
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje