Gazprom: Ni zagotovil za varno delovanje Severnega toka 1

Gospodarstvo 13. Jul 202219:52 0 komentarjev
Severni tok 1
Severni tok 1 (Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS)

Ruski energetski velikan Gazprom je danes opozoril, da ne more dati nobenih zagotovil glede varnega delovanja plinovoda Severni tok 1. Kot pravijo v Gazpromu, namreč nimajo nobenega dokumenta, ki bi dokazoval, da bo lahko Siemens turbino za kompresijsko postajo, ki je ključna za delovanje plinovoda, prepeljal iz Kanade, kjer je na popravilu.

“Gazprom nima niti enega dokumenta, ki bi dokazoval, da lahko Siemens prepelje plinsko turbino za kompresijsko postajo Portovaja iz Kanade, kjer je na popravilu,” so po navedbah tujih tiskovnih agencij zapisali v Gazpromu in dodali, da v teh okoliščinah ni mogoče napovedati, kako bo z zagotavljanjem varnega delovanja kompresijske postaje Portovaja, ki je ključen obrat plinovoda Severni tok.

Plinska turbina je na popravilu v Kanadi v obratu v lasti nemškega industrijskega velikana Siemens. Družba Seimens Energy je junija sporočila, da turbine trenutno zaradi sankcij proti Rusiji ni mogoče dostaviti iz Montreala. Kanada je minuli konec tedna sporočila, da bo dovolila prevoz turbine v Nemčijo.

Turbino bodo po poročanju nemških medijev “v najkrajšem možnem času” z letalom prepeljali v Nemčijo in nato v Rusijo na kompresijsko postajo v bližini Sankt Peterburga, je poročala španska tiskovna agencija EFE.

Tiskovni predstavnik družbe Siemens Energy današnjega sporočila Gazproma ni želel komentirati, je medtem poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Gazprom je sredi junija dobavo plina prek Severnega toka 1, prek katerega je prihajal plin iz Rusije v Nemčijo, zmanjšal na 40 odstotkov zmogljivosti, kar je utemeljeval z zamudo pri vrnitvi plinske turbine, v ponedeljek pa je dobavo plina prek tega plinovoda popolnoma ustavil, in sicer, kot je zatrdil, zaradi vzdrževalnih del, ki naj bi trajala do 21. julija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!