Generalna skupščina ZN potrdila resolucijo v podporo priznanju Palestine

Svet 10. Maj 202407:12 > 17:56 0 komentarjev
Generalna skupščina Združenih narodov
Generalna skupščina Združenih narodov (Foto: Eduardo Munoz/REUTERS)

Generalna skupščina ZN je na izrednem zasedanju z veliko večino potrdila resolucijo v podporo priznanju Palestine.

Generalna skupščina Združenih narodov je danes na izrednem zasedanju s 143 glasovi za in devetimi proti potrdila resolucijo, ki ponovno poziva Varnostni svet, naj priporoči sprejem Palestine v ZN in širi obseg pravic, ki jih ima Palestina v ZN kot država opazovalka. Resolucijo je pričakovano podprla tudi Slovenija. 25 članic se je glasovanja vzdržalo.

Resolucija Združenih arabskih emiratov Palestini ne zagotavlja glasovalnih pravic v Generalni skupščini, ker imajo to pravico le članice, ki redno plačujejo prispevke v proračun ZN. Palestina ima status opazovalke od leta 2012 dalje.

Država lahko postane članica ZN le na priporočilo Varnostnega sveta, na predlog takšne resolucije pa so ZDA aprila vložile veto.

Slovenija je polnopravno članstvo Palestine podprla tako v VS ZN kot danes v Generalni skupščini. Skupaj z večino članic ZN je Slovenija bila tudi ena od pokroviteljic resolucije. Kot smo na N1 poročali v preteklih dneh, je namreč tudi Slovenija že začela postopke za priznanje Palestine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!