Generalni sekretar Stoltenberg: Nato je pripravljen okrepiti sodelovanje z BiH

Svet 08. Apr 202416:48 3 komentarji
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Foto: Amel Emric/ REUTERS)

Na sedežu zavezništva Nato sta se danes sestala njen generalni sekretar Jens Stoltenberg in predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Denis Bećirović. Stoltenberg je izjavil, da je Nato pripravljen okrepiti sodelovanje z BiH. Opozoril pa je tudi, da so odcepitvene težnje nekaterih politikov in razdiralna retorika nevarni.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je danes na sedežu zavezništva v Bruslju sestal s predsedujočim predsedstvu Bosne in Hercegovine Denisom Bećirovićem. Stoltenberg je ponovil, da Nato podpira suverenost in ozemeljsko celovitost BiH ter da si bo zavezništvo še naprej prizadevalo za reforme na področju varnosti in krepitev obrambnih zmogljivosti BiH.

Nato bo še naprej podpiral tudi misijo Eufor Althea v BiH, je nadaljeval in pozdravil napredek države na poti k članstvu v EU, piše na spletni strani zavezništva. Prav tako je pozdravil prizadevanja BiH za nadgradnjo njenih oboroženih sil, da bi lahko še tesneje sodelovale z Natom.

Ob tem je opozoril na odcepitvene težnje nekaterih politikov in tovrstno razdiralno retoriko označil za nevarno. Republika Srbska s predsednikom te entitete BiH Miloradom Dodikom na čelu denimo nasprotuje članstvu v Natu, obenem pa ohranja tesne vezi z Rusijo. Dodik grozi tudi z odcepitvijo Republike Srbske.

“Vsi politični voditelji si morajo skupaj prizadevati za ohranitev enotnosti in zaščito nacionalnih institucij, kar je tudi ključnega pomena za mir in varnost v državi ter stabilnost na Zahodnem Balkanu,” je dodal. Želi si, da bi BiH postala članica zavezništva, a bodo za to po njegovem mnenju potrebne nadaljnje reforme ter želja po vstopu v Natu državljanov in politikov.

Bećirović je medtem izjavil, da večina državljanov BiH podpira članstvo v Natu, polnopravno članstvo pa je ena od strateških zunanjepolitičnih prioritet te države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje