Globalno segrevanje spreminja Alpe: razlike so vidne iz vesolja

Svet 04. Jun 202209:21 > 09:36 1 komentar
Alpe
PROFIMEDIA

Sneg v Alpah se hitro umika, nadomešča pa ga rastlinje, izpostavljajo švicarski raziskovalci. Gre za vidno posledico podnebnih sprememb, ki jo je mogoče opazovati iz vesolja. "Razsežnost sprememb se je v Alpah izkazala za izjemno veliko," je izsledke raziskave komentirala vodja raziskovalne ekipe Sabine Rumpf.

Raziskovalci z univerz v Lozani in Baslu so na podlagi satelitskih podatkov pripravili po njihovih navedbah najobsežnejšo analizo sprememb v produktivnosti vegetacije v Alpah, ki je bila v četrtek objavljena v reviji Science. Rumpfovi in njeni ekipi je s pomočjo satelitskih posnetkov uspelo dokazati, da se je v zadnjih štirih desetletjih zaradi podnebnih sprememb vegetacija nad gozdno mejo povečala na skoraj 80 odstotkih območja celotnih Alp, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Raziskovalci so analizirali tudi obseg snežne odeje nad gozdno mejo na območjih nad 1700 metri nadmorske višine in ugotovili, da se je snežna odeja od leta 1984 “znatno zmanjšala” na skoraj 10 odstotkih območja, kar je po njihovih besedah zaskrbljujoč trend. “Prejšnje analize satelitskih podatkov niso pokazale takšnega trenda,” je povedal Antoine Guisan z Univerze v Lozani. “Lokalne meritve na tleh že več let kažejo, da se debelina snežne odeje na nizkih nadmorskih višinah zmanjšuje,” je povedal Gregoire Mariethoz, prav tako z Univerze v Lozani. “To zmanjšanje je že povzročilo, da so nekatera območja postala večinoma brez snega,” je še opozoril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje