Glovu v Španiji zaradi lažno samozaposlenih 79 milijonov evrov kazni

Gospodarstvo 21. Sep 202213:55 0 komentarjev
glovo
Albert Gea/REUTERS

Špansko ministrstvo za delo je ponudniku dostave hrane na dom Glovo, ki deluje tudi v Sloveniji, zaradi kršenja delovne zakonodaje naložilo zajetnih 79 milijonov evrov kazni. Delovna inšpekcija je namreč ugotovila, da je pri podjetju 10.600 dostavljalcev lažno samozaposlenih, saj izpolnjujejo vse pogoje za redno zaposlitev.

Španska ministrica za delo Yolanda Diaz je novinarjem povedala, da Glovo ne upošteva nove delovne zakonodaje. Ta je bila sprejeta prav zato, da bi platforme za dostavo hrane uradno zaposlile svoje delavce.

“Teža zakona bo padla na to podjetje,” je napovedala Diazova. Glovo je obtožila oviranja preiskave: “To podjetje ovira inšpektorje za delo, kar je v socialni, demokratični in pravni državi, kjer morajo podjetja spoštovati zakonodajo, zelo hudo.”

Ministrstvo je Glovu po njenih besedah zdaj naložilo zaposlitev 10.600 dostavljalcev, ob tem pa podjetje kaznovalo s skoraj 79 milijoni evrov globe.

Španija je novo delovno zakonodajo, po kateri morajo platforme za dostavo hrane dostavljalce, ki izpolnjujejo pogoje za zaposlitev, zaposliti, sprejela leta 2021. Do tedaj je bila večina dostavljalcev zaposlenih prekarno.

Na prekarne zaposlitve v Sloveniji opozoril tudi minister Mesec

Zoper neupravičene prekarne zaposlitve pri platformah Glovo in Wolt se javno izreka tudi slovenski minister za delo Luka Mesec. V začetku tega meseca je poudaril, da sta multinacionalki pri nas v neregularnem položaju in da ne zaposlujeta kurirjev, četudi mnogi med njimi izpolnjujejo vse pogoje za zaposlitev in se s tem delom preživljajo.

Kot je spomnil, je Evropska komisija predlagala ureditev tega področja z direktivo, sam pa pričakuje, da bo predpis sprejet prej kot v letu dni. Slovenija je pri tem v taboru držav podpornic regulacije skupaj s Španijo in Belgijo. V nasprotnem taboru je po njegovih besedah denimo Nizozemska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!