Golob pozdravil novo gospodarsko pobudo, Moldaviji pa izrekel dobrodošlico

Slovenija 01. Jun 202313:37 > 18:53 2 komentarja
Slovenskega premierja Roberta Goloba je ob prihodu sprejela moldavska predsednica Maia Sandu
Slovenskega premierja Roberta Goloba je ob prihodu sprejela moldavska predsednica Maia Sandu (PROFIMEDIA)

Premier Robert Golob je na vrh Evropske politične skupnosti v Moldaviji pozdravil novo gospodarsko pobudo za Zahodni Balkan, ki jo je Slovenija zagovarjala že lani. Ob tem je tudi Moldaviji izrekel dobrodošlico na njihovi evropski poti.

Premier Robert Golob je danes ob prihodu na vrh Evropske politične skupnosti v Moldaviji pozdravil novo gospodarsko pobudo za Zahodni Balkan, ki jo je v sredo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Veseli ga, da je Bruselj spoznal potrebo, da se približevanje Zahodnega Balkana EU pospeši tudi s konkretnimi dejanji.

Golob pozdravil pobudo, ki jo je Slovenija zagovarjala že lani

Kot je povedal Golob, je Slovenija že lani zagovarjala pobudo, kakršno je v sredo predstavila predsednica komisije. Pobuda predvideva boljši dostop držav v regiji do enotnega trga EU, poglobitev regionalnega gospodarskega sodelovanja, pospešitev reform in povečanje predpristopne pomoči.

“Res smo zadovoljni, da je komisija spoznala potrebo, da se proces približevanja Evropski uniji za države Zahodnega Balkana pospeši. Tudi s konkretnimi koraki, s konkretnimi sredstvi, ki bodo na razpolago, in da na ta način povečamo kohezivnost znotraj celotne Evrope, ne samo Evropske unije,” je dejal premier.

Srečanje s kosovsko predsednico, krajši pogovor tudi z Vučićem

Obenem je izrazil obžalovanje zaradi novih napetosti na severu Kosova, pri čemer si bo pri obeh straneh prizadeval za umiritev razmer. “Mislim, da bi se morali vsi zavedati, da zdaj res ni pravi čas za zaostrovanje, ampak da bi morali stvari umirjati,” je poudaril.

Ob robu vrha Evropske politične skupnosti (EPS) se je sestal s kosovsko predsednico Vjoso Osmani, ločeno pa tudi s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, je dejal.

Osrednje teme vrha, ki se ga udeležuje okoli 50 evropskih voditeljev in predsedniki institucij EU, so mir in varnost, energetika in zeleni prehod ter povezljivost. Premier se bo udeležil ene od okroglih miz na temo energetike in povezljivosti.

“Moldavcem in Moldavkam vidimo kot Evropejce”

Ob prihodu se je zahvalil Moldaviji in njeni predsednici Maii Sandu za organizacijo drugega vrha EPS. “Naše sporočilo Moldavcem in Moldavkam je, da jih vidimo kot Evropejce in jim izrekamo dobrodošlico na njihovi evropski poti. Verjamem, da bo tudi danes en pomemben korak za njih v približevanju Evropski uniji,” je še povedal.

To, da se bo skoraj 50 evropskih voditeljev zbralo v Moldaviji, po navedbah uradnikov EU obenem pošilja močno sporočilo Moskvi, potem ko je ta februarja lani sprožila agresijo na Ukrajino. Današnjega vrha se udeležuje tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje