Golob že čestital Plenkoviću: “Na nek način smo zadovoljni tudi v Sloveniji”

Slovenija 18. Apr 202410:41 6 komentarjev
Andrej Plenković in Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je čestital predsedniku hrvaške vlade in stranke HDZ Andreju Plenkoviću za zmago na parlamentarnih volitvah, ki so v sredo potekale na Hrvaškem. Ob tem je dejal, da verjame, da se bodo tudi z novo vlado pod istim vodstvom odlični odnosi med Slovenijo in Hrvaško nadaljevali.

“Jaz sem že včeraj ponoči čestital g. Plenkoviću, sedanjemu in verjamem, da tudi bodočemu premierju, ob zmagi,” je danes povedal predsednik vlade Robert Golob, ki se mudi na izrednem zasedanju voditeljev držav članic EU v Bruslju.

Golob je v sredo zaradi volitev na Hrvaškem v Bruslju tudi zastopal hrvaškega kolega, ki se bo vrhu predvidoma priključil danes.

“Na nek način smo zadovoljni tudi v Sloveniji, ker verjamem, da smo v zadnjih dveh letih naredili velik korak naprej v odličnih odnosih in verjamem, da se bodo tudi z novo vlado pod istim vodstvom ti odlični odnosi nadaljevali,” je dodal Golob.

Kdo bo v saboru zastopal interese Slovencev?

Pripadnica slovenske skupnosti na Hrvaškem Barbara Antolić Vupora je bila na sredinih parlamentarnih volitvah znova izvoljena v sabor kot članica levosredinske stranke SDP, in sicer v tretji volilni enoti, ki zajema medžimursko, varaždinsko in krapinsko-zagorsko županijo.

Vupora je sicer predsednica podružnice SDP v varaždinski županiji, kjer je dejavna tudi kot pripadnica slovenske manjšine.

“Srečna sem, da prek stranke lahko zastopam interese Slovenije. Zelo pogosto sem v stiku z Ljubljano in uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Inštitutom za narodnostna vprašanja v Ljubljani in Zvezo slovenskih društev na Hrvaškem, ki jo vodi Barbara Riman. Dobre stike imam tudi s slovenskim veleposlaništvom,” je za STA danes dejala Antolić Vupora.

Napovedala je, da se bo tudi v tem poslanskem mandatu zelo zavzemala za Slovence na Hrvaškem. Pri tem je poudarila, da bo njena vloga odvisna od tega, ali bo SDP v opoziciji ali vladi. “Če bomo v vladi, bom lahko nekaj dejansko ustvarili, če ne, pa bom lahko samo opozarjala na probleme,” je pojasnila. Obenem je izpostavila, da svoje slovenskosti ni nikoli skrivala, ampak je vedno tudi aktivno delovala, kjerkoli je lahko. “Tudi v hrvaškem parlamentu sem izpostavljala probleme, ki jih imamo Slovenci,” je dodala.

Barbara Antolić Vupora
Foto: SDP

“Pred nami je trdo delo in zdi se mi, da bo potrebno veliko več napora tudi s strani Slovenije, da bi se slovenska manjšina na Hrvaškem zbudila in začel aktivneje delovati,” je še dejala poslanka, ki si za Slovence na Hrvaškem med drugim želi več povezav z javnim prevozom in več gospodarskega sodelovanja.

Spomnila je, da slovenska manjšina v treh desetletjih ni uspela imeti svojega političnega predstavnika. “Tudi na lokalni ravni se niso mogli močneje prikazati v politični luči, kar je pomembno za to, da bi se položaj Slovencev na Hrvaškem stabiliziral, tako da bi imeli povsod ne samo delovanja skozi kulturna društva, ampak tudi skozi gospodarstvo, šolstvo in vsako drugo delovanje. Kot narodni manjšini nam tudi ni uspelo tega delovanja preseliti na mlajše generacije, tako da otroci pripadnikov slovenske manjšine ne čutijo pripadnosti, da bi se opredelili za Slovence,” je pojasnila.

Hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković je ponoči po prepričljivi relativni zmagi na parlamentarnih volitvah napovedal, da bodo že danes začeli koalicijska pogajanja, ter k sodelovanju povabil stranke, ki niso izključujoče.

Po več kot 90 odstotkih preštetih glasov je HDZ prejela 60 poslanskih mandatov ter vse tri mandate, ki prihajajo od diaspore. Za poraženko volitev velja najbližja zasledovalka HDZ, levosredinska koalicija na čelu s stranko SDP, ki je po teh izidih dobila 42 poslanskih mandatov.

Za sestavo vlade je potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem hrvaškem saboru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje