Gori tudi na Tržaškem: zaprti železniška proga in avtocesta, aktiviran kanader

Svet 19. Jul 202215:41 > 19:13 0 komentarjev
Požar pred Trstom
Giovanni Aiello/ BOBO

Požar, ki že od nedelje divja po goriškem delu Krasa, se širi tudi na Tržaškem. Zagorelo je nad avtocesto v Lisertu v občini Tržič. Zaradi požara so zaprti deli avtoceste in železniške proge, ogenj pa že gasita kanader in helikopter.

Ko sta mesto akcije gašenja požara na goriškem Krasu v torek obiskala predsednik republike Borut Pahor in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, je bilo med njunim obiskom opaziti dim iz sosednje Italije. Po besedah gasilcev je zagorelo nad italijansko avtocesto.

požar, dim, italija, kras
N1

Gori na več lokacijah na Tržaškem, aktiviran kanader

Po poročanju Primorskega dnevnika gori na več lokacijah na Tržaškem. Gori ob železnici med italijanskima naseljema Devin in Sabliči, zaradi požara je prekinjen železniški promet, policija pa je zaprla cestni odsek med Moščenicami in Cesto za Dol. Kot je sporočil uporabnik Twitterja @Istrianer, je pot proti mestu Monfalcone in naprej proti Benetkam neprevozna, policisti pa promet usmerjajo nazaj proti Trstu.

Deželna agencija za okolje Arpa na Tržaškem v sodelovanju z gasilci in civilno zaščito izvaja monitoring zraka v okolici požarišča. Požar gasita tudi dva helikopterja in kanader, ki je priletel iz Rima, še poroča Primorski dnevnik.

Požar pred Trstom
Giovanni Aiello/ BOBO

Da se s požari spopadajo tudi na italijanskem Krasu, je na današnji novinarski konferenci potrdil še vodja gasilske intervencije Simon Vendramin: “Danes ne moremo računati na italijanske gasilce, ker se bodo verjetno ukvarjali s svojimi problemi.”

Na mestu požara so že gasilci in prostovoljci civilne zaščite iz Tržiča in Gorice, pomaga tudi helikopter, še poroča Primorski dnevnik. Pri Sabličih, kjer je pred nekaj dnevi že gorelo, se je prav tako znova vnel požar, ogenj sega tudi na območje občine Devin–Nabrežina.

Požar pred Trstom
Giovanni Aiello/ BOBO

Evakuirali 15 do 20 ljudi

Prebivalce Sabličev bodo medtem v kratkem evakuirali. Požari, ki so v zadnjih urah zajeli več točk na goriškem in tržaškem Krasu, trenutno ne ogrožajo hiš, veliko pa je dima. Svoje domove bo moralo začasno zapustiti med 15 in 20 ljudi.

“Če bo zvečer situacija boljša, se bodo lahko vrnili na svoje domove,” je za Primorski dnevnik povedal doberdobski župan Fabio Vizintin, ki je trenutno v Sabličih s predstavniki civilne zaščite, gasilci, karabinjerji, policijo in gozdnimi policisti.

Gasilci pred plameni kraškega požara branijo tudi več hiš v naselju Medeazza v bližini slovensko-italijanske meje. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so postavili obrambno črto tik pred mestom, pri čemer jim pomagajo prostovoljci.

Pri obvladovanju plamenov sodelujejo ekipe gasilcev iz celotne dežele Furlanije-Julijske krajine.

Požar pred Trstom
Giovanni Aiello/ BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!