Ponoči na požarišču na goriškem Krasu predvidoma 200 gasilcev

Slovenija 18. Jul 202206:30 > 18:36 0 komentarjev
Požar
Borut Živulović/BOBO

Ogenj, ki se je razplamtel na goriškem Krasu, danes gasi več kot 400 gasilcev. Na pomoč je danes prišlo pet helikopterjev, po dva Slovenske vojske in Civilne zaščite sosednje Furlanije-Julijske krajine ter še helikopter slovenske policije. Ker je na območju veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev, so na terenu tudi pirotehniki. Preko noči bo ostalo na požarišču predvidoma 200 gasilcev.

Požar na goriškem Krasu danes gasi 425 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij, na pomoč jim je prišlo tudi pet helikopterjev, med njimi dva iz sosednje italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine. Pomoč iz zraka je bila več kot dobrodošla, saj je na območju požara veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Gasilcem zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev pomagajo tudi pirotehniki. Preko noči je bilo slišati več detonacij.

So pa zgodaj popoldne iz Policijske uprave (PU) Nova Gorica sporočili, da pomoč helikopterjev ni več potrebna in jih bodo odpoklicali. Kot nam je sporočil direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But, se na kraju trenutno izvaja čiščenje robov požarišča.

Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina je požar pod nadzorom. “Tudi burja se postopoma umirja, vendar je do končnega cilja še daleč,” besede Vendramina povzema sporočilo za javnost regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Gori predvsem borov gozd in podrastje, po prvih ocenah je gorelo na 390 in 400 hektarih velikem območju. Požar, ki je v nedeljo dopoldne zagorel na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je ponoči zaradi močne burje ponovno širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem le uspelo zaustaviti dobre pol kilometra pred prvimi hišami. Nevarnost še ni mimo, saj lahko požar zaradi burje ponovno vzplamti, opozarjajo gasilci.

Pred nekaj dnevi je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.

Že včeraj so požar gasili štirje helikopterji (dva helikopterja Slovenske vojske in dva italijanske civilne zaščite) in letalo za gašenje, ki je na pomoč prišlo iz Hrvaške.

Zagorelo na območju Renškega vrha nad Renčami

Včeraj malo pred 10. uro je zagorelo na območju Renškega vrha nad Renčami, na težko dostopnem in skoraj neprehodnem kraškem terenu. Zaradi suše in presušene vegetacije ter predvsem močne burje se je požar hitro širil. Tega je čez dan gasilo več kot 300 gasilcev. Na delu so poklicni gasilci JZGRD Nova Gorica in GRC Ajdovščina ter prostovoljni gasilci šestih gasilskih zvez severnoprimorske regije in gasilske zveze obalno-kraške regije. Zaradi obsežnosti požara in zahtevnega gašenja je bil aktiviran državni načrt za velike požare v naravnem okolju. Pri gašenju z moštvom in cisternami gasijo tudi gasilci iz ljubljanske in gorenjske regije, danes pa na pomoč prihajajo tudi gasilci iz PGD Bohinjska Bistrica. Na pomoč so odšli tudi gasilci PGD Bistrica pri Tržiču.

Požar Požar
Borut Živulović/BOBO
Požar Požar
Borut Živulović/BOBO
Požar Kras Požar Kras
Luka Dakskobler/BOBO
Požar Kras Požar Kras
Luka Dakskobler/BOBO
Požar Kras Požar Kras
Luka Dakskobler/BOBO
Požar Kras Požar Kras
Luka Dakskobler/BOBO
Požar Kras Požar Kras
Luka Dakskobler/BOBO
Požar Kras Požar Kras
Luka Dakskobler/BOBO

Danes si je požarišče ogledala tudi vodja krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije Branka Gasparič. Povedala je, da bo dokončno pogašenemu požaru na tem območju sledil temeljit ogled in popis stanja. “Nato pa bomo izdelali najprej sanacijski načrt in pripravili ukrepe. V njem bomo ugotavljali, ali bo potrebna sadnja novih dreves, katera drevesa bomo sadili in ali bo potrebno urediti tudi kakšno novo prometnico.”

Gasparič je dodala še, da imajo na tem delu Krasa že iz preteklosti veliko izkušenj z veliki gozdnimi požari, zadnji med njimi je avgusta 2019 divjal na območju Cerja.

Je bil požar podtaknjen?

Na pomoč so gasilcem priskočili tudi pirotehniki, saj je na območju še vedno precej neeksplodiranih ostankov iz prve svetovne vojne; tam je namreč potekala soška fronta. Aktivirana je bila državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severnoprimorske regije. Na kraj požara so bili napoteni tudi člani ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije.

Vzrok požara za zdaj še ni znan, a se pojavljajo ugibanja, da je bil podtaknjen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!