Po 1.277 dneh zaključena gradnja Pelješkega mostu

Svet 27. Jan 202222:03 0 komentarjev
Most na Pelješac
Milan Šabić/PIXSELL/BOBO

Po 1.277 dneh so končali gradnjo Pelješkega mostu. Opraviti morajo še tehnični pregled, ki naj bi bil končan do 31. januarja. Prvi avtomobili se bodo po pričakovanjih lahko čez most zapeljali že v letošnji turistični sezoni.

Spojitev Pelješkega mostu so na Hrvaškem konec julija pospremili z velikim ognjemetom. Ta dogodek so takrat opisovali kot sanje, ki so jih imeli že 300 let.

V sredo pa so po 1.277 dneh končali z gradbenimi deli in danes začeli še tehnični pregled, ki bo predvidoma končan do 31. januarja. Čeprav bo formalno gradnja mostu končana šele po opravljenem pregledu, saj bi lahko med njim odkrili še kakšne pomanjkljivosti, ki bi jih bilo treba odpraviti, hrvaški mediji poročajo: gradnja mostu je zaključena!

Kitajsko podjetje CRBC je gradnjo začelo 30. julija 2018. Rok za dokončanje del je bil 36 mesecev in 29 dni. Čeprav je v ta rok vključen tudi tehnični pregled mostu, bi se lahko reklo, da je gradnja trajala 52 dni dlje, kot je bilo načrtovano. A ko se upošteva tudi dejstvo, da so dela nekaj časa stala zaradi epidemije koronavirusa, mnogi ocenjujejo, da je bila gradnja zaključena še pred rokom.

Uradno sporočilo odgovornih je sicer, da bodo cesto, ki povezuje most in Jadransko magistralo, za promet odprli že v letošnji turistični sezoni, čisto vsa dela na drugih povezovalnih cestah pa bodo po poročanju časopisa Jutarnji list končana do konca 2022.

Preberite še intervju s Slovencem Marjanom Pipenbaherjem, ki je bil glavni in odgovorni projektant mosta na Pelješac.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!