Grčijo pretresa smrt potnika, ki ga je posadka potisnila s trajekta

Svet 11. Sep 202314:21 4 komentarji
grčija, trajekt
Profimedia

Grčijo pretresa smrt 36-letnika, ki se je želel vkrcati na trajekt v Pireju, ko je bila nakladalna rampa še spuščena, a sta ga člana posadke potisnila. Padel je v morje in umrl, trajekt pa je odpeljal kljub kričanju drugih potnikov, da je nekdo v vodi. Vse to so posnele kamere. V Grčiji se vrstijo protesti, danes je odstopil minister za pomorstvo.

V Grčiji je po smrti potnika, ki ga je posadka trajekta Blue Horizon potisnila v morje, danes odstopil minister za pomorstvo Miltiadis Varviciotis. Potnika so člani posadke potisnili z nakladalne rampe trajekta, potem ko je zamujal na vkrcanje, njegovo truplo pa so kasneje našli v morju.

Videoposnetek, ki je zakrožil po spletu, prikazuje 36-letnega Antonisa Kargiotisa, ki priteče na še vedno spuščeno nakladalno rampo v pristanišču Pirej, da bi se še pravočasno vkrcal na trajekt, kjer pa ga dva člana posadke večkrat potisneta nazaj proti pomolu. Trajekt medtem počasi odpelje, Kargiotis pa med potiskanjem pade v morje.

Kljub kričanju drugih potnikov, da je nekdo v vodi, trajekt odpelje. Na posnetkih ni videti, da bi skušal kdorkoli od posadke pomagati človeku, ki se utaplja v valovih, ki jih povzroča ladijski motor. “Umor Antonisa Kargiotisa, ki so ga zagrešili člani posadke trajekta Blue Horizon, nas je vse pretresel,” je v odstopnem pismu, objavljenem na družbenih omrežjih, zapisal Varviciotis. Tiskovni predstavnik grške vlade je sporočil, da je premier Kiriakos Micotakis sprejel ministrov odstop.

Protesti, šele nato odstop

Minister Varviciotis je prejšnji teden dejal, da se je moški, ki je kupil vozovnico, iz neznanega razloga vkrcal na ladjo, se nato izkrcal, potem pa se je poskušal vkrcati znova. Takrat so ga potisnili in je padel v morje, ravno ko je ladja odplula.

Smrt potnika je v Grčiji sprožila ogorčenje in proteste, ministra Varviciotisa pa je javnost obsodila, ker je na grški televiziji sočustvoval s člani posadke. Varviciotis se je pozneje opravičil in dejal, da so bile njegove pripombe napačno interpretirane, danes pa je odstopil.

grčija, protesti, trajket
Protesti v pristanišču Heraklion, v ozadju trajekt Blue Horizon; Profimedia

Kapitan trajekta in trije člani posadke so zaradi smrti Kargiotisa kazensko ovadeni. Tožilstvo v Pireju je ob tem odredilo tudi preiskavo odgovornosti obalne straže pri incidentu, poroča časnik Greek City Times.

Dva od štirih članov posadke sta bila po današnjem zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom priprta do sojenja. Član posadke, ki naj bi 36-letnika potisnil v morje in je obtožen uboja iz malomarnosti, naj bi prevzel odgovornost za dejanje, vendar je ob tem dejal, da ne sprejema “pravnega opisa” obtožbe proti njemu, navaja grški dnevnik Katimerini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje