Greenpeace s čolni blokiral nizozemsko rafinerijo

Svet 04. Okt 202117:17 > 17:18 0 komentarjev
Greenpeace
Eva Plevier/REUTERS

Na desetine aktivistov okoljske organizacije Greenpeace je s čolni blokiralo naftno rafinerijo britansko-nizozemskega energetskega velikana Royal Dutch Shell v nizozemskem pristanišču Rotterdam. Za to potezo so se odločili v znak protesta proti oglaševanju fosilnih goriv.

Aktivisti iz okoljevarstvene organizacije so z jadrnico, kajaki in gumenjaki blokirali vhod v rafinerijo. Nizozemska policija je aretirala 17 aktivistov in pregnala skupino protestnikov, ki je splezala na rezervoar, so sporočili iz Greenpeaca.

Petija, s katero pozivajo EU

Greenpeace in 20 drugih skupin je sicer predstavilo peticijo, s katero EU pozivajo, naj podjetjem, ki pridobivajo fosilna goriva, prepove oglaševanje in pokroviteljstvo.

“Naša akcija bo osvetlila potrebo po prepovedi oglasov za fosilna goriva in pokroviteljstvo. Odločili smo se za Shell, ker je eden najhujših predstavnikov lažnega zelenega oglaševanje,” je Silvia Pastorelli, ena izmed organizatorsk protesta.

Pri Greenpeacu ob tem opozarjajo, da je do podnebne konference COP26 v Glasgowu manj kot en mesec, Evropa pa se sprašuje, kako bi povečala proizvodnjo fosilnih goriv, kar bi povzročilo še več izpustov. Shell in nizozemska policija incidenta še nista komentirala.

Greenpeace
Eva Plevier/REUTERS
Greenpeace
Eva Plevier/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!