Greta sporoča: Če vam ponudijo cepivo, ne oklevajte

Svet 27. Jul 202120:37 > 20:54 0 komentarjev
GretaThunberg
Twitter/ Greta Thunberg

Švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg je prejela prvi odmerek cepiva proti covidu-19. Kot je zapisala na svojem Twitterju, je porazdelitev cepiv po svetu "izredno neenaka".

18-letna okoljska aktivistka Greta Thunberg je svetu sporočila, da je prejela prvi odmerek cepiva proti bolezni covid-19. Kot je zapisala na svojem Twitterju, se počuti hvaležno in privilegirano, ker živi v delu sveta, kjer se lahko cepi.

Opozorila je, da je porazdelitev cepiv po svetu “izredno neenaka”. Pri tem je navedla poročanje The New York Timesa, da je bilo “84 odstotkov vseh cepiv razdeljenih v države z višjim ali srednje visokim dohodkom. Države z nizkimi dohodki so prejele le okoli 0,3 odstotka odmerkov cepiv,” je zapisala in dodala, da nihče ni varen, dokler niso varni vsi.

“Če vam ponudijo cepivo, ne oklevajte. Rešuje življenja,” je še poudarila ter dodala ključnika pravičnost za cepivo in cepivo za vse.

Thunberg je svetu postala znana leta 2018 s podnebnim protestom pred švedskim parlamentom. Kmalu so se ji pridružili še drugi, tudi na drugih koncih sveta. Skupaj so organizirali gibanje “Petki za prihodnost”. Med drugim je sodelovala tudi na konferenci OZN o podnebnih spremembah, leta 2019 pa je krasila naslovnico revije Time, ki jo uvrstil tudi na seznam stotih najvplivnejših oseb na svetu. Istega leta je bila razglašena za osebnost leta. Trikrat je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir (2019-2021 op.p.).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!